Dobro će im doći
20

Hrvatski trećeligaš dobio pravo bogatstvo od transfera Brozovića u Al-Nassr

E. B.
Marcelo Brozović na potpisu ugovora (Foto: Al-Nassr)
Marcelo Brozović na potpisu ugovora (Foto: Al-Nassr)
Jučerašnji transfer Marcela Brozovića iz Intera u Al-Nassr obradovao je čak četiri kluba.
Brozović je jučer zvanično napustio Inter i postao saigrač Cristiana Ronalda u Al-Nassru, a njegovim odlaskom u Saudijsku Arabiju, pored milanskog kluba, su zaradili i hrvatski klubovi Dinamo, Lokomotiva i Hrvatski dragovoljac.

Inter je na ime obeštećenja dobio 18 miliona eura, no neće sav taj novac završiti u kasi Nerazzurra.

Kada je Kada je Brozović prije osam i pol godina iz Dinama prelazio u Inter za 8 miliona eura, u ugovoru je stavljena klauzula prema kojoj Dinamo dobiva i 10 posto od Brozovićevog sljedećeg transfera, što znači da će Dinamu biti uplaćeno 1,8 miliona eura.

No to nije sve. Dinamo će, zajedno sa još dva Brozovićeva bivša kluba, dobiti od ovog transfera sredstva FIFA-ine naknade za solidarnost.

Prema pravilima FIFA-e, klubovi u kojima je nogometaš igrao od 12. do 23. godine dijele 5 posto vrijednosti transfera ostvarenih nakon te dobi.

S obzirom da je u tom periodu života Brozović igrao za Hrvatski dragovoljac, Lokomotivu i Dinamo, ta tri kluba će podijeliti 900.000 eura, odnosno svakom od njih će pripasti po 300.000 eura.

I dok je za Dinamo i Lokomotivu tih 300.000 eura "sića", za Hrvatski dragovoljac je to pravo bogatstvo.

Naime, Hrvatski dragovoljac je svoje najslavnije dane imao krajem devedesetih godina prošlog stoljeća kada je pod pokroviteljstvom harizmatičnog predsjednika Stjepana Spajića Rođe tri sezone zaredom igrao Evropu, a sada se nalazi u trećem rangu hrvatskog nogometa, te mu 300.000 eura predstavlja pravo malo bogatstvo.