Nogomet
0

Hrvatski stručnjaci u BiH: Ćiro, Jarni, Karačić i Miše čine ligu zanimljivijom

Piše: Edin Isanović
Dolazak Miroslava Ćire Blaževića na klupu tuzlanske Slobode samo je jedan u nizu transfera hrvatski nogometnih trenera u našu zemlju. Nešto prije njega u bordo svlačionicu stigao je član "bronzane generacije" Vatrenih Robert Jarni, dok je Ante Miše preuzeo Vitez u finišu BHT Premijer lige.

Branko Karačić, prije nekoliko godina dobio je posao u našoj zemlji. Prvo je sa klupe vodio Široki Brijeg, da bi kasnije bio imenovan za prvog šefa struke Zrinjskog, gdje i danas radi.

Ivan Katalinić je u sezoni 2012/2013 vodio GOŠK iz Gabele, a kasnije je preselio u Bihać i vodio Jedinstvo.

Epizodu u Gabeli imao je i Davor Mladina. Ipak, nije imao očekivane rezultate sa GOŠK-om pa je nakon poraza od Veleža ponudio ostavku, a Uprava je prihvatila.

Zvuči pomalo čudno da pomenuta imena nisu uspjela naći angažmane u Hrvatskoj. Ipak, njihov dolazak BHT Premijer ligu i Prvu ligu Federacije učinili su još zanimljivijom.

Dakako, pomenuti stručnjaci imat će teške zadatke u nastavku sezone. Od Miroslava Ćire Blaževića očekuje se da Slobodu uvede u elitni razred. Tuzlaci trenutno zaostaju za vodećim Jedinstvom pet bodova i nalaze se na trećem mjestu.

Ipak, "trener svih trenera" vjeruje da može ostvariti zacrtane ciljeve. Svakako, ovo je dobar potez rukovodstva tuzlanskog tima jer će dolazak nekadašnjeg selekotora bh. nogometne reprezentacije vratitu publiku na Tušanj.

Robert Jarni pokušat će doći do jednog trofeja koji se na najvećem bh. stadionu čeka od 2007. godine, kada je Sarajevo posljednji put bilo prvak. Tim sa Koševa zaostaje dva boda za najvećim rivalom Željezničarom, a osigurali su plasman i u četvrtfinale Kupa BiH. Od nekadašnjeg igrača Juventusa i Reala očekuje se i atraktivna igra Bordo tima. Uz finansijska ulaganja malezijskog milajrdera Vincenta Tana to se čini realnim.

Ante Miše imat će samo jedan zadatak - da sa Vitezom ostane u društvu najboljih. To ne bi trebao biti problem jer se novajlija u ligi trenutno nalazi na jedanaestom mjestu. Imaju osam bodova više od Travnika koji je u zoni ispadanja. Dolazak nekadašnji stratega Hajduka pokazao se kao ispravan potez rukovodstva Viteza.

Pristalice Plemića vjeruju da Zrinjski sa Brankom Karačićem na klupi može osvojiti jedan trofej do kraja sezone. Bivši trener Osijeka, Slaven Belupa, Zagreba i Cibalije znatno je poboljšao igru Mostaraca, posebno na gostovanjima. Zrinjski je trenutno četvrti na tabeli BHT Premijer lige. Imaju četiri boda manje od prvoplasiranog Željezničara. I u najmasovnijem takmičenju izborili su plasman među osam najboljih.