Traže nadahnuće
31

Hrvatski nogometaši gledali inspirativan dokumentarac pred utakmicu s Nigerijom

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nogometna reprezentacija Hrvatske savladala je Nigeriju u prvom meču na Svjetskom prvenstvu rezultatom 2:0 te su nakon remija Argentine i Islanda napravili važan korak ka drugoj fazi takmičenja, a defanzivac Vatrenih Dejan Lovren kaže da inspiraciju traže u uspjehu iz 1998. godine.

Dokumentarac meksičkog reditelja Edsona Ramireza o putu Hrvatske do brozane medalje na SP 1998. godine predstavljen je prošlog mjeseca, a upravo to služi kao nadahnuće trenutnim igračima Hrvatske. Ipak, Lovren smatra da trebaju izaći iz njihove sjene i sami napraviti rezultat.

"Bilo je vrijeme da s autoritetom odradimo ovakav ispit, nakon svih tih frustracija iz Brazila, Poljske i Francuske", rekao je Lovren na početku, pa nastavio:

"Baš smo jutro prije utakmice gledali film o uspjehu Vatrenih, tražimo nadahnuće u njihovom rezultatu i načinu na koji su do njega došli. S nama je bio i Dražen Ladić, koji nas stalno podsjeća da smo mi bolja i jača ekipa od one prije 20 godina. Spremni smo napokon izaći iz njihove sjene", smatra Lovren.

Također, on je dodao da vjeruje kako ova generacija Hrvatske može ponoviti uspjeh iz 1998. godine.

"U najboljim smo godinama, počevši od mene, fantastična smo ekipa na terenu i na klupi. Kada pogledate naš roster, čovjek zaista može uživati u okruženju tako klasnih nogometaša iz najvećih svjetskih klubova", dodao je Lovren.

Sljedeći meč Hrvatska će igrati protiv Argentine, a s obzirom na to da Gaučosi nisu slavili u prvom meču protiv Islanda, sigurno je da nas očekuje pravi spektakl.