Polufinale SP-a
359

Hrvatska u okršaju protiv Engleske želi ispisati historiju

Piše: O. T.
Englezi nakon 52 godine čekanja žele "nogomet vratiti kući", Hrvatska teži ka najboljem rezultatu u svojoj historiji. Velika borba ovih reprezentacija za plasman u finale Svjetskog prvenstva u Rusiji počinje večeras u 20:00 sati u Moskvi. Pobjednika čeka Francuska u finalu, dok će poraženi za bronzu igrati protiv Belgije.

Englezi su jednom u historiji bili svjetski prvaci i to davne 1966. godine. Kada su ispratili Harryja Kanea i "ostatak posade" u Rusiju Englezi nisu gajili veliku nadu bez obzira na to što oni uvijek vjeruju u sebe i što imaju velika očekivanja. Ipak, ekipa Garetha Southgatea stigla je na korak do finala i nadmašila rezultate mnogo zvučnijih generacija koje su branile boje Gordog Albiona.

Posljednja prepreka reprezentaciji Engleske u borbi za finale zove se Hrvatska. Naši zapadni susjedi su konačno s generacijom Luke Modrića, Ivana Rakitića i Marija Mandžukića uspjeli napraviti iskorak na velikom takmičenju, a sada su blizu da naprave i najbolji rezultat u svojoj historiji. Svoj najbolji rezultat na velikim takmičenjima, to je poznato, Hrvatska je napravila prije tačno 20 godina kada je osvojila treće mjesto na Svjetskom prvenstvu.

Put do finala

Engleska je u grupi G Mundijala u Rusiji osvojila drugo mjesto iza Belgije, odnosno ispred Tunisa i Paname. U osmini finala je nakon penala izbacila Kolumbiju da bi u četvrtfinalu rezultatom 2:0 savladala Švedsku.

Hrvatska je do polufinala stigla bez poraza, ali i bez pobjede, računamo li regularni dio meča i produžetke, u nokaut fazi takmičenja. Hrvati su ostvarili tri pobjede i prvo mjesto u grupi D gdje su još igrali Argentina, Island i Nigerija. Zatim je u osmini finala nakon penala savladana Danska, a onda i Rusija u četvrtfinalu također nakon penala.

Favoriti drugog reda

Englesku i Hrvatsku niko nije ubrajao među glavne favorite, ali bilo je jasno da se radi o timovima koji su sposobni otići do samog kraja. Ove dvije reprezentacije su sasvim zasluženo u polufinalu, a na putu do polufinala odlično su iskoristili kikseve velikana kao što su Španija i Njemačka, jer nisu sebi dozvolili da ih iznenade reprezentacije koje se kvalitetom mogu porediti s Rusijom, Meksikom, Južnom Korejom...

Ovu Englesku krasi drugačija igra od one na koju smo navikli, jer Southgate je iskoristio ideje stranih trenera koji su napravili uspjeh u Premiershipu tako da se u igri Engleske itekako vide obrisi Pepa Guardiole, Mauricija Pochettina i Antonija Contea. Uostalom, Englezi i igraju u formaciji s tri štopera pozadi, što najčešće koriste Pochettino u Tottenhamu i Conte u Chelseaju, a ponekad i Guardiola u Manchester Cityju.

Engleze uz odličnu igru u posjedu lopte krasi i velika brzina pošto je riječ o timu koji u startnoj postavi ima Raheema Sterlinga, Jessea Lingarda, Ashleyja Younga, Dele Allija... A na vrhu piramide je ponajbolji napadač svijeta u ovom trenutku Harry Kane.

Hrvatska je do ove stepenice ponovo prošla "stotinu muka". Ne tiče se to (samo) stvari na terenu, koliko stvari van terena, a nećemo trošiti mnogo vremena na to. Bitno se podsjetiti da su Hrvati ponovo u sutonu kvalifikacija mijenjali selektora te da su ovaj put, sretno ili spretno, pogodili. Zlatko Dalić je doveo Hrvatsku pred vrata raja.

Dalić nije od Hrvatske napravio ubojitu ekipu koja od početka do kraja kontrolira meč i lomi protivnika, iako se čini da bi ekipa koja posjeduje Ivana Rakitića i Luku Modrića zajedno s ostalim zvijezdama iz Reala, Liverpoola, Atletica, Intera i Juventusa možda i mogla činiti takvo nešto. Dalić se opredijelio za sigurnost, za minimalnu dozu rizika, nerijetko za kontranapade. I to ga je dovelo do polufinala, a to je rezultat za svaku pohvalu.

Plasmanom u finale Hrvatska bi napravila nevjerovatan rezultat, a do sada je pokazala da je zaista i sposobna učiniti takvo nešto. Prednost Hrvatske u ovom meču je što ima više igrača koji su osjetili velike mečeve, Vatreni posjeduju više serijskih pobjednika koji znaju kako je plesati kada je najpotrebnije.

Englezi spremni, kod Hrvatske upitni Subašić i Vrsaljko

Jordan Henderson je bio upitan za Englesku pred ovaj meč, kao i Jamie Vardy, ali posljednje informacije govore da su obojica spremni i da Southgate nema problema sa sastavljanjem tima.

Hrvatska se nada da će Šime Vrsaljko i Danijel Subašić biti spremni nakon što su zadobili lakše povrede u meču protiv Rusije.

Večerašnji meč između Engleske i Hrvatske počinje večeras u 20:00 sati uz direktan prijenos na BHRT-u. Bit će to osmi međusobni meč Engleske i Hrvatske. Englezi su slavili četiri puta, Hrvati dva puta.

Poraženi će 14. jula igrati meč za treće mjesto protiv Belgije, dok će pobjednik 15. jula igrati finale protiv Francuske.