Vatreni na Euru
711

Hrvatska slavila protiv Slovačke u Rijeci i plasirala se na Evropsko prvenstvo

F. Z.
Foto: Pixssell/Nikola Vlašić
Foto: Pixssell/Nikola Vlašić
Nogometna reprezentacija Hrvatske slavila je večeras u svojoj posljednjoj utakmici u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo protiv Slovačke rezultatom 3:1 i tako izborila plasman na Evropsko prvenstvo i to kao prvoplasirana reprezentacija u grupi E.

Hrvatska je bolje otvorila utakmicu, prijetili su domaći, ali je odlično branio Dubravka. Kada Vatreni nisu iskoristili svoje prilike, stigla je kazna. Gosti su se radovali u 32. minuti susreta kada je centaršut Lobotke odlično ispratio Bozenik i matirao nemoćnog Livakovića.

Mogao je domaćin do kraja utakmice doći do izjednačenja, ali je Dubravka sjajno zaustavio pokušaje Perišića i Petkovića. Ostalo je nakon prvih 45 minuta igre 1:0 za Slovake.

Samo 15 minuta igre u nastavku bilo je potrebno Hrvatskoj da dođe do potpunog preokreta. Igrao se 56. minut susreta kada je nakon sjajnog prodora i udarca izjednačenje Vatrenim donio Vlašić. Samo četiri minute kasnije bilo je 2:1, a mrežu Dubravke zatresao je Petković.

Slovaci su u 66. minuti ostali sa deset igrača na terenu. Drugi žuti karton dobio je Mak. Hrvatska je igrača više iskoristila osam minuta kasnije, a strijelac za 3:1 bio je Perišić.

U ovoj grupi u posljednjem kolu sastat će se Vels i Mađarska, te Slovačka i Azerbajdžan. Pobjednik duela Vels - Mađarska plasirat će se na Evropsko prvenstvo, a ukoliko taj duel završi remijem, a Slovačka pobijedi Azerbajdžan, onda će na EURO Slovaci.