Drama u Kataru
9.3k

Hrvatska senzacionalno izbacila Brazil na penale i prošla u polufinale SP-a

H. H.
(Foto: EPA-EFE)
Nogometna reprezentacija Hrvatske plasirala se u polufinale Svjetskog prvenstva nakon što je u uzbudljivom meču poslije penala pobijedila Brazil rezultatom 4:2. Nakon regularnih 90 minuta bilo je 0:0, a poslije produžetaka 1:1.

Hrvatska je odigrala izvanredno prvo poluvrijeme u kojem su potpuno kontrolisali igru na sredini terena, a statični Brazilici nisu uspjevali da se nametnu i zadrže loptu u svom posjedu, te pravih šansi nije ni bilo.

Ipak, početak drugog dijela pripao je Kariokama. U 47. Vinicus je probio po desnoj strani, ubacio, jedan hrvatski igrač je zahvatio loptu i poslao je prema svom golu, ali je Livaković sjajno odbranio.

Već u narednoj akciji lopta se uz dosta sreće odbila na nogu Viniciusu, ali je Livaković ponovo izvanredno zaustavio njegov udarac iz neposredne blizine i spasio svoj tim.

Brazil je bio opasniji i bolji u drugom poluvremenu, a u 66. minuti Paqueta je izašao sam ispred Livakovića, ali je opet golman Dinama čudesno odbranio i sačuvao svoju mrežu.

Bolje sreće nije bio ni Neymar u 76. minuti kada je fenomenalni Livaković odbranio njegov pokušaj iskosa u situaciji jedan na jedan, te se ušlo u produžetke.

Najbolju šansu u prvom produžetku imala je Hrvatska u 103. minuti. Petković je fenomenalno izbacio dva igrača Brazila, dodao do Brozovića, ali veznjak Intera je iz dobre situacije šutirao preko gola.

I kada se činilo da neće biti golova u prvom produžetku, Brazilici su priredili istinski nogometnu čaroliju u prvoj minuti sudijske nadoknade.

Nakon fantastične akcije i nekoliko duplih pasova, Neymar je izašao sam ispred Livakovića, zaobišao ga, a nakon toga loptu poslao pod prečku za zasluženo vodstvo Brazilaca 1:0.

Hrvatska je u drugom produžetku krenula na sve ili ništa, a u 117. minuti su uspjeli izjednačiti i odvesti utakmicu na penale. Oršić je fantastično probio po lijevoj strani, vratio povratnu loptu za Petkovića, a napadač Dinama je uz dosta sreće, nakon što je lopta pogodila jednog igrača u bloku, pogodio za 1:1.

Vlašić je pogodio u prvoj seriji za Hrvatsku, a Livaković je skinuo penal Rodryga. Majer je potom povisio na 2:0, a Casemiro je snažnim udarcem smanjio na 2:1.

U trećoj seriji Modrić je sigurno realizovao penal, ali je i Pedro bio siguran za 3:2. Oršić je potom povisio na 4:2, a Marquinhos pogodio stativu i Hrvatska je prošla.

Hrvatska će u polufinalu Mundijala igrati protiv pobjednika večerašnjeg duela između Argentine i Nizozemske.

Hrvatska - Brazil 1:1 / penali 4:2 (Neymar 105+1' / Petković 117')