Historijski rivali
3

Hrvatska će nakon večerašnjeg evropskog klasika saznati rivala u finalu Lige nacija

D. P.
Španija i Italija imaju bogat historijat međusobnih duela (Foto: Twitter)
Španija i Italija imaju bogat historijat međusobnih duela (Foto: Twitter)
Nakon što je sinoć Hrvatska izborila finale Lige nacija pobjedom nad Nizozemskom (4:2), drugog finalistu saznat ćemo večeras nakon što se u Enschedeu sastanu svjetski nogometni giganti Španija i Italija.

Final Four Lige nacija igra se u Nizozemskoj, a domaći navijači ostali su bez svoje selekcije, koja je ispala od Hrvatske nakon spektakla i 120 minuta igre. Ništa manje uzbuđenja ne očekujemo ni večeras.

Španija i Italija, dva velikana svjetskog nogometa jedan naspram drugog. Riječ je o selekcijama koje su nam kroz historiju podarile mnogo velikih i uzbudljivih utakmica, uključujući i finalnu utakmicu na Evropskom prvenstvu.

Meč je od velike važnosti za oba tima jer će neku od selekcije odvesti u finalnu borbu za UEFA-in zvanični trofej.

Ukoliko gledamo historiju duela ove dvije selekcije, Španija je mnogo uspješnija. Od 1994. godine, Italija je slavila u samo jednom duelu protiv Španije u zvaničnim utakmicama.

Glavni sudija meča je dobro poznato ime i na našim prostorima, Slovenac Slavko Vinčić.

Očekivani sastavi:

Španija: Unai Simón; Carvajal, Le Normand, Laporte, Alba; Rodri, Zubimendi; Gavi, Asensio, Olmo; Morata.

Italija: Donnarumma; Di Lorenzo, Acerbi, Bonucci, Dimarco; Barella, Jorginho, Verratti; Chiesa, Retegui, Pellegrini.

Utakmica na De Grolsch Veste stadionu u Enschedeu igra se s početkom u 20:45 uz direktan TV prijenos u programu Arene Sport.

Bolji iz ovog duela ići će na megdan Hrvatskoj u finalu koje je zakazano za nedjelju. Tog dana igrat će se i meč za treće mjesto u kojem će nastupiti Nizozemska protiv poraženog iz večerašnjeg okršaja.