Analiza grupa
44

Hrvati protiv evropskih i svjetskih prvaka, Srbija u "grupi smrti", Kosovo protiv Grčke

K. H.
Foto: AFP
Foto: AFP
U Amsterdamu su danas izvučene grupe za za novu sezonu Lige nacija 2020/2021, a nema sumnje da nas u svakoj od liga očekuju sjajni dueli koji će privući veliku pažnju evropske, ali i svjetske javnosti.
Što se tiče Lige A, u kojoj u grupi 1 nastupa Bosna i Hercegovina, sigurno da najveću pažnju privlači reprezentacija Hrvatske koja će igrati u izuzetno teškoj grupi s aktuelnim prvakom svijeta - Francuskom, te Portugalcima kao još uvijek aktuelnim prvacima Evrope. Pored ove tri reprezentacije, u ovoj grupi će igrati i Švedska koja je posljednjih godina napravila znatan iskorak kada je u pitanju nogomet.

Grupu 2 čine Engleska i Belgija kao veliki favoriti, kao i Danska i Island koji će pokušati pomrsiti račune velikanima, dok će u grupi 4 igrati Španija i Njemačka kao najveći favoriti te Švicarska i Ukrajina koje će čekati svoju priliku iz drugog plana.

Liga B

Nema sumnje da najveću pažnju u Ligi B privlači grupa 3 u kojoj će igrati Mađarska, Turska, Srbija i Rusija. Ova grupa ubjedljivo je najjača kada je u pitanju kvalitet ekipa, a vrijedi izdvojiti i grupu 1 u kojoj će igrati Rumunija, Sjeverna Irska, Norveška i Austrija.

Grupu 2 čine Izrael, Slovačka, Škotska i Češka, a grupu 4 Bugarska, Republika Irska, Finska i Vels. Na prvi pogled, čini se kako niti u jednoj grupi nema favorita za prvu i posljednju poziciju, pa će biti zanimljivo vidjeti kakvi će konačni rezultati biti.

Liga C

Možda i najzanimljivija grupa u Ligi C jeste grupa 3 u kojoj će igrati Kosovo, Grčka i Slovenija, što će sigurno privući puno pažnje zbog odnosa Grčke i Kosova, a s njima je u grupi također Moldavija koja će tražiti svoju šansu da iznenadi realno puno kvalitetnije ekipe.

Armenija, Estonija, Sjeverna Makedonija i Gruzija čine grupu 2, dok će u grupi 1 igrati Azerbejdžan, Luksemburg i Crna Gora. Posljednju grupu u Ligi C, grupu 4, čine Kazahstan, Litvanija, Bjelorusija i Albanija.

Liga D

U Ligi D napravljene su samo dvije grupe, jedna od četiri i jedna od tri ekipe. U grupi 1 će igrati Malta, Andora, Latvija i Farski Otoci, pri čemu je Latvija najveći favorit među ovim ekipama, dok će u grupi 2 igrati San Marino, Lihtenštajn i Gibraltar, tri reprezentacije koje su kvalitetom možda i najlošije u Evropi.

Liga A

Grupa 1: Holandija, Italija, Bosna i Hercegovina, Poljska

Grupa 2: Engleska, Belgija, Danska, Island

Grupa 3: Portugal, Francuska, Švedska, Hrvatska

Grupa 4: Švicarska, Španija, Ukrajina, Njemačka

Liga B:

Grupa 1: Rumunija, Sjeverna Irska, Norveška, Austrija

Grupa 2: Izrael, Slovačka, Škotska, Češka

Grupa 3: Mađarska, Turska, Srbija, Rusija

Grupa 4: Bugarska, Republika Irska, Finska, Vels

Liga C

:

Grupa 1: Azerbejdžan, Luksemburg, Kipar, Crna Gora

Grupa 2: Armenija, Estonija, Sjeverna Makedonija, Gruzija

Grupa 3: Moldavija, Slovenija, Kosovo, Grčka

Grupa 4: Kazahstan, Litvanija, Bjelorusija, Albanija

Liga D

:

Grupa 1: Malta, Andora, Latvija, Farski otoci

Grupa 2: San Marino, Lihtenštajn, Gibraltar

Aktuelni osvajač Lige nacija je reprezentacije Portugala. Utakmice grupne faze igraju se u septembru, oktobru i novembru. Prvoplasirane ekipe iz četiri grupe Lige A igrat će play-off za prvaka u junu iduće godine, dok će posljednjeplasirane ekipe iz svake ispasti u Ligu B, odnosno u druge niže lige.