|

Hrvati ludi za Ćirinim "zmajevima"

Hrvati ludi za Ćirinim "zmajevima"
0
S
Piše: A. Karadža
12.11.2009. u 16:00
108
komentara
0

dijeljenja
Hrvati ludi za Ćirinim "zmajevima" Igrači BiH i Novog Vinodolskog (Foto: Cropix)
Reprezentacija BiH svojim je svojim uspjehom i plasmanom u baraž je ujedinila građane BiH, koji su tradicionalno podjeljeni na sve moguće načine, ali je i osvojila srca medija kod naših zapadnih komšija koji pomno prate svaki korak "zmajeva" i oduševljeno izvještavaju o pripremama bh. igrača pred susret u Lisabonu.
Nakon što se reprezentacija Hrvatske nije uspjela kvalifikovati na Svjetsko prvenstvo, zapadne komšije pronašle su u reprezentaciji BiH zamjenu za koju će navijati u baražu, a nadamo se i u Južnoj Africi.

Netom nakon ispadanja Hrvatske, najčitaniji hrvatski internet portal objavio je veliki članak pod naslovom "Navijat ćemo za BiH!" u kojem je opisan veliki preokret u kojem je naša selekcija od hroničnih gubitnika postala svjetski fudbalski hit.

"Nogometni zanos koji je obistinio Ćirine riječi o "ujedinjenju zemlje" teško je mogao ostati samo unutar 51 hiljadu kilometara koliko uokviravaju granice Bosne i Hercegovine. Naime, nema sumnje da je lepršavi nogomet Ćirinih zmajeva osvojio srca brojnih hrvatskih navijača koji bi u izostanku Bilić boysa mogli utjehu potražiti u genijalnostima Edina Džeke i inih drugih bosanskohercegovačkih nogometnih majstora", pisao je tada Index.hr.

Index. hr je naveo da Hrvati imaju nekoliko dobrih razloga da u nedostatku interesa za SP, Ćirine "zmajeve" uzmu kao svoje.

"Index je to već učinio. Da, susjedna Bosna i Hercegovina, kao lepršavo - simpatični dojučerašnji nogometni liliputanac, i "trener svih trenera" više su nego dostojan supstitut", napisao je najčitaniji hrvatski portal.

Manje od mjesec dana nakon toga jasno je da su se predviđanja Index.hr obistinila. Komšije su naproste poludjele za "zmajevima", a euforija je doživjela vrhunac nakon dolaska naših reprezentativaca na pripreme u Novo Vinodolski, prelijepi gradić na Jadranu.

Svaki korak naših igrača propraćen je uz ogromnu medijsku pažnju, svi novinari utrkivali su se ko će napraviti više intervjua sa Ćirom, Džekom, Misketom ili nekom drugom bh. zvijezdom, a novinski i online stupci punjeni su njihovim izjavama.

Istim putem krenula je i Hrvatska radio televizija krenula je istim putem uvrstvši u svoj program direktni prijenos utakmice iz Lisabona. Naime, gledatelji drugog kanala HRT-a u subotu, 14. novembra, u 21:20 sati imat će priliku pogledati prijenos sa prelijepog lisabonskog stadiona "Estadio de Luza".

Iskreno se nadamo da ćemo svi zajedno imati priliku navijati za "bh. dijamante" i narednog ljeta, kada se bude igralo Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi.
Prijavi grešku


Komentari (108)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...