Trener u stručnom štabu
103

Hrgovićev povratak među Zmajeve, ali u drugoj ulozi: Cilj je napraviti stalnu jezgru igrača

D. P.
Hrgović je ponovo među Zmajevima (Foto: V. D./Klix.ba)
Hrgović je ponovo među Zmajevima (Foto: V. D./Klix.ba)
Trener u stručnom štabu nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Mirko Hrgović i novajlija Stjepan Radeljić oglasili su se s okupljanja Zmajeva u toku priprema za duele s Engleskom i Italijom.

Mirko Hrgović je nakon dugo godina ponovo u reprezentaciji BiH, ali ovoga puta u stručnom štabu Sergeja Barbareza, a ne kao nogometaš koji je godinama nosio dres reprezentacije.

Hrgović se obratio medijima na Ilidži i poručio kako sve protiče u najboljem redu bez obzira na brojne povrede s kojima se naš nacionalni tim susreo.

"Što se tiče prvog dana, neko upoznavanje nas s ekipom je bilo i uvodni trening koji je protekao u najboljem redu, izuzev manjih problema koje imamo s golmanom Vasiljem i Džekom. Ostalo je prošlo u najboljem redu i nastavljamo dalje po programu kojeg smo zacrtali", rekao je Hrgović, a onda se osvrnuo na svoju novu ulogu u reprezentaciji:

"Ja sam već šest ili sedam godina u ovom poslu, u nekoj drugoj ulozi i prešaltao sam se. Što se tiče reprezentacije, intenzivno pričamo i razmišljamo o onome što nas čeka, tako da u ovom periodu sve dobro funkcioniše i dobro se nadopunjujemo. Ima dosta i različitih mišljenja, što je uvijek dobro", dodao je pomoćnik u reprezentaciji.

Hrgović se osvrnuo i na izjavu selektora Sergeja Barbareza koji je poručio kako je ovo najgori termin za sve reprezentativce jer je završena sezona i uslijedila je pauza.

"Njemu nije bilo drago igrati te utakmice jer ih je imao puno tokom cijele sezone. Meni je uvijek bilo drago igrati, ali termin svakako nije dobar. Prvenstva su duga i igrači su u periodu u kojem imaju odmor. Imamo dvije utakmice protiv stvarno jakih protivnika. Ja nisam imao priliku igrati ni s Englezima ni s Italijanima i to je svakako izazov. Naš plan je da ta jezgra reprezentacije bude stalna, da se teško upada i teško ispada. Pričali smo o tridesetak imena, ali smo ostali bez sedam ili osam igrača koje smo popunili s igračima iz U-21 reprezentacije. To je i njima velika prilika, a i nama da vidimo na koga možemo računati u budućnosti", zaključio je Hrgović.

Foto: V. D./Klix.ba
Foto: V. D./Klix.ba

Defanzivac Rijeke Stjepan Radeljić jedan je od debitanata u redovima Zmajeva i ističe da je ovo kruna njegove karijere.

"Prvi put sam tu i mogu reći da sam jako sretan. Želio bih se zahvaliti selektoru Sergeju i direktoru Emiru na pozivu. Sve je prošlo u najboljem redu. Svi smo odlično prihvaćeni. Uvodni trening je prošao jako dobro i spremat ćemo se za te dvije utakmice koje slijede", rekao je Radeljić.

Nogometaš Rijeke se osvrnuo i na kvalitet Engleza te poručio kako će biti izuzetno teško čuvati napadače Gordi Albiona, ali i da će svi dati svoj maksimum.

"Čekaju nas stvarno dvije fantastične utakmice. Sigurno je da je san svakog igrača da igra takve utakmice. Jedva čekamo utakmicu protiv Engleske, znamo šta nas čeka. Ovo je šlag na tortu sezone koja je bila dobra, posebno što sam dobio poziv i što nas čekaju takve utakmice. Kada vidimo kakve napadače ima Engleske, sigurno je da nas čeka težak zadatak. Ne preostaje nam ništa nego dobro ih analizirati i pokazati u ponedjeljak jesmo li dobro uradili", dodao je Radeljić.

Igrači će se u Sarajevu pripremati do nedjelje kad putuju u Newcastle gdje će se 3. juna sastati sa Engleskom. Dan poslije nova stanica našem A timu bit će Empoli gdje će 9. juna biti odigrana utakmica sa Italijom.