Zabilježili sve pobjede
0

VIDEO / Holandija u finalu!

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Holandija je prvi finalist Svjetskog nogometnog prvenstva u Južnoj Africi. Večeras su na stadionu "Green Point" u Cape Townu potvrdili kvalitet i savladali selekciju Urugvaja rezultatom 3:2.

U prednost su došli već u 18. minuti prekrasnim golom Van Bronckhorsta čija je lopta "ispaljena" s oko 30 metara dijagonalnom putanjom pogodila rašlje.

Uzvratio je sjajni Diego Forlan koji je udarcem s 25 metara u 41. minuti zatresao mrežu Stekelenburga. Doduše, holandski mu je golman svesrdno pomogao budući da je lopta išla tačno po sredini gola.

Svjesni svoje snage, Holanđani su napali u nastavku i to im se isplatilo sredinom drugog poluvremena. Sneijder je svom timu donio novo vodstvo šutem s ivice 16-erca u 70. minuti, a sve dileme je riješio fenomenalni Arjen Robben zatresavši mrežu protivnika glavom s penala tri minute kasnije. Do kraja je Pereira, u 92. minuti, tek uspio ublažiti poraz i postaviti konačan rezultat, Holandija - Urugvaj 3:2.

Holanđani, koji su na prvenstvu dosad ubilježili sve pobjede, u finalu čekaju pobjednika iz drugog polufinala koje u srijedu igraju Njemačka i Španija.

Bit će im to treće finale u historiji na Svjetskim prvenstvima. Zanimljivo, i 1974. i 1978. godine su u finalu igrali protiv domaćina. Oba puta su poraženi, prvi put od Njemačke, a potom od Argentine.

Svjetsko nogometno prvenstvo, polufinale:

Holandija - Urugvaj 3:2 (Van Bronckhorst 18., Sneijder 70., Robben 73./ Forlan 41., Pereira 92.)