Nogomet
20

Hoenessu prijeti do deset godina zatvora

Totalsport
Uli Hoeness (Foto: AFP)
Uli Hoeness (Foto: AFP)
Predsjedniku Bayerna Uliju Hoenessu (61) prijeti mogućnost zatvorske kazne zbog utaje poreza, potvrdili su stručnjaci njemačkom dnevniku Bildu.

Hoeness je pod istragom Njemačkog poreznog ureda jer je navodno na tajni račun u jednoj švicarskoj banci spremio oko 20 miliona eura od sumnjivih transakcija za koje nije platio porez. Nekadašnji veliki nogometaš je potvrdio informaciju medijima, ali je naglasio kako se u januaru ove godine sam prijavio poreznicima.

No, unatoč tome, u martu je izdat sudski nalog za njegovo hapšenje. Bild piše da su istražitelji došli u Hoenessov dom i predočili mu nalog, ali predsjednik Bayerna je navodno prebacio na račun države pet miliona eura za kauciju pa nije odveden u pritvor. U svakom slučaju, čini se da se Hoenessu ne piše dobro.

"Kad se čovjek sam prijavi, od njega se traži da predoči sve detalje svojih finansija i sve transakcije u razdoblju koje je pod istragom. No, činjenica da je nakon dobrovoljne prijave u januaru, dva mjeseca kasnije izdan sudski nalog za hapšenje, sugerira da su porezni inspektori došli do zaključka kako nisu predani svi dokumenti. U takvom slučaju više ne vrijede olakotne okolnosti", kazao je bivši šef Njemačkog poreznog ureda Dieter Ondracek.

Istodobno je njemački pravni časopis Juve zaključio kako Hoenessa vjerovatno čeka zatvor.

"Zakon predviđa zatvorsku kaznu već kad je u pitanju pronevjera od jednog miliona eura. Hoeness bi u najgorem slučaju mogao dobiti deset godina zatvora", stoji u članku.