Saznaje Klix.ba
867

Hoće li večeras čelnici FK Željezničar podnijeti ostavke? Finansijska kriza je uzela maha

N. K.
Admir Džubur (Foto: FK Željezničar)
Admir Džubur (Foto: FK Željezničar)
Finansijska situacija u Fudbalskom klubu Željezničar je veoma loša, što bi za posljedicu moglo imati rasipanje Upravnog odbora kluba već na večerašnjoj zakazanoj sjednici rukovodstva tima s Grbavice, saznaje portal Klix.ba.

Iako ni rezultati nisu na zavidnom nivou, "kap koja je prelila čašu" je nemogućnost kontinuiranog finansiranja kluba pa su tako vrlo česta kašnjenja plata igračima i uposlenicima. Predsjednik Admir Džubur, potpredsjednik Jasmin Badžak i ostali članovi Upravnog odbora pokušat će, kako saznajemo, još jednom pronaći model za održivo finansiranje kluba, ali je otvorena i realna opcija i njihovih ostavki.

Plavi su se ove sezone odlučili uključiti u borbu za titulu s finansijski nadmoćnijim Sarajevom kako bi na najbolji način proslavili veliki jubilej obilježavanja 100 godina od osnivanja kluba, ali čini se da je to prevelik zalogaj.

Da stvar bude gora po ekipu iz Doline ćupova, u klupsku kasu neće stići ni već unaprijed planiranih oko 500.000 eura od transfera Edina Džeke kojem je propao transfer u Juventus, a klub će od 1. oktobra biti i bez direktora, čiji se zamjenik još uvijek traži. Sastanak koji će dati mnoge odgovore počinje večeras u 18 sati.

Podsjetimo, finansijski problemi za FK Željezničar počeli su još prošle godine kada nisu dobili licencu za evropska takmičenja pa su ostali bez značajnih finansijskih sredstava.

Kada je klub krajem prošle i početkom ove godine počeo određenu stabilizaciju, uslijedila je pandemija koronavirusa koja je zadala, kako se čini, konačan udarac aktuelnom Željinom rukovodstvu. Plavi su ostali bez borbe za prvaka države koji automatski dobija odličnu finansijsku injekciju od UEFA-e, potom bez očekivano dosta sponzora, a tu je i izostanak priliva novca od prodaje ulaznica budući da nije omogućeno prisustvo gledatelja na domaćim utakmica.

Bez značajne finansijske injekcije budućnost FK Željezničar gotovo sigurno nije svijetla. Navijače pogotovo boli što se kriza dešava uoči 2021. godine kada Plavi obilježavaju 100. godišnjicu kluba. Drastične promjene su neophodne i to što prije, a ostaje nam da vidimo hoće li se one desiti sa Džuburom i Badžakom na čelu ili će neko novi preuzeti kormilo kluba s Grbavice.