Stvoreni svi uslovi
134

Hoće li ukidanje vanrednog stanja u RS-u promijeniti i famoznu odluku o zabrani Premijer lige BiH

K. H.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Nakon današnje odluke Narodne skupštine Republike Srpske o ukidanju vanrednog stanja u ovom bh. entitetu, ljubitelji nogometa u našoj državi s razlogom se pitaju da li to budi nadu u promjenu odluke da se sportska takmičenja ne mogu održavati prije 1. jula, što je ranije poručio ministar zdravlja u RS-u Alen Šeranić.
Šeranić je 15. maja poručio da zbog kompleksne situacije s pandemijom koronavirusa ne može garantovati siguran nastavak prvenstva, ponajviše iz razloga što bi se, ukoliko se koronavirus potvrdi kod barem jednog igrača, čitava jedna ekipa morala poslati u kućnu izolaciju, a samim tim bi se moralo i prekinuti prvenstvo.

"Mi želimo najprije pustiti treninge kako bismo vidjeli kako će se stvari odvijati. Šta će se desiti ako u okviru profesionalne lige utvrdimo da je neko pozitivan? U tom slučaju bit će veoma teško utvrditi kontakte i onda bismo morali zaustaviti ligu i poslati sve u kućnu izolaciju. Zato je naša preporuka da do 1. jula ne razmatramo nastavak profesionalnih liga. Ispratit ćemo razvoj zdravlja sportista kroz treninge, a onda ćemo razmatrati mogućnost i nastavka profesionalnih liga", rekao je tada je Šeranić.

Nakon odluke o zabrani sportskih takmičenja koja je donesena 14. maja, do danas se još uvijek nije diskutovalo o promjeni iste, što je potvrđeno portalu Klix.ba u odgovoru Ministarstva porodice, omladine i sporta RS-a na upit koji smo poslali.

Odluka potrebna do 25. maja

Ipak, danas je 60 poslanika u Narodnoj skupštini RS-a glasalo za ukidanje vanrednog stanja, a konačna odluka trebala bi biti u subotu nakon što je potvrdi Vijeće naroda RS-a, odnosno nakon objave u Službenom listu.

Premijer RS-a Radovan Višković rekao je da se ukidanjem vanrednog stanja ukida i policijski sat, a kako je ranije dozvoljeno treniranje profesionalnim sportistima, ostaje samo pitanje zbog čega se još uvijek koči dozvola za nastavak nogometnog takmičenja u BiH.

Član Kriznog štaba Ministarstava zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine Goran Čerkez prije tri dana je na konferenciji za novinare najavio kako će ovaj bh. entitet već u junu odobriti nastavak takmičenja u nogometnoj Premijer ligi BiH, tako da je trenutno sav pritisak i čini se konačna odluka na Ministarstvu zdravlja RS-a.

Pored svega toga, vrijedi napomenuti da je većina premijerligaških klubova za opciju da se prvenstvo nastavi te da mnogi od njih, a uz pomoć Nogometnog saveza BiH koja je svakako obećana, mogu garantovati sigurnost svojih igrača i sve potrebne uslove da se prvenstvo nastavi, odnosno da se rizik od širenja zaraze smanji na minimum.

Čelnici Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine, a koji se zalažu za opciju da se prvenstvo nastavi 7. juna, moraju do 25. maja dostaviti konačan odgovor UEFA-i da li će se prvenstvo nastaviti, a današnjom odlukom Vlade RS-a napravljen je važan korak za stvaranje svih potrebnih uslova za igranje takmičarskih utakmica.

Iz NS BiH su najavili kako će zahvaljujući fondovima UEFA-e pomoći klubovima tokom pandemije koronavirusa.

Osim što će klubovima podijeliti novčana sredstva (oko 60.000 KM po klubu) iz saveza su najavili da će u sklopu projekta, koji bi trebao koštati oko 2,9 miliona KM, kupiti dezinfekcione tunele i ostala dezinfekciona sredstva koja su potrebna za odigravanje utakmica u ovim uvjetima.

U regionu će se igrati prvenstva

Nakon svega, ostaje ključno pitanje zbog čega se u BiH 40 dana prije ukidanja vanrednog stanja na nivou čitave države ne dozvoljava klubovima da nastave takmičenje, odnosno zbog čega bi se morao čekati 1. juli za nastavak Premijer lige BiH koji je, kako se trenutno čini, u interesu brojnim klubovima, ali i NS BiH. Ukoliko 1. juli i nakon ove odluke ostane termin kada se dozvoljava nastavak takmičenja, onda će Premijer liga BiH gotovo izvjesno biti odlučena i završena za zelenim stolom.

Također treba reći da su sve zemlje u regionu već napravile plan nastavka nacionalnih prvenstava i da se samo još u našoj državi čeka dozvola vlasti da se prvenstvo nastavi.

U našoj zemlji ukupno je registrovano 2.351 slučajeva zaraze koronavirusom. Od tog broja do danas se oporavilo 1.446 osoba, a preminulo je 136. Vrijedi istaći da se u posljednjih 10 dana bilježi izuzetno mali broj novozaraženih u cijeloj BiH.