Kod Ćire se nije naigrao
0

ANALIZA / Hoće li Pjanić dobiti veću minutažu kod Sušića?

Piše: Edin Isanović
Miralem Pjanić
Miralem Pjanić
Za nešto manje od mjesec dana nogometna reprezentacija BiH saznat će svoje protivnike u kvalifikacionoj grupi. Borit će se za odlazak na Evropsko prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini 2012. godine. U nogometu postoji ključni egzaktni pojam oko kojeg nema spora – rezultat. Prve utakmice za odlazak na kontinentalnu smotru na programu su u septembru. Do tada bi naša nacionalna vrsta trebala odigrati nekoliko prijateljskih okršaja koji bi usmjerili raspoloženje.

Bit će zanimljivo vidjeti da li će novi šef državne nogometne selekcije potpuno redizajnirati ekipu ili će se odlučiti samo za određene korekcije. Bliže realnom je ovo drugo. Pod dirigentskom palicom Ćire Blaževića došli smo do drugog mjesta u grupi (kvalifikacije za odlazak na SP 2010.). Ipak, prepreka zvana Portugal bila je nepremostiva.

Okršaji sa Decom i društvom pokazali su da imamo dobru reprezentaciju koja ima i limite. No, defetizmu, nakon ispadanja, nema mjesta. Za ostvarivanje ciljeva u narednim kvalifikacijama potrebno je da ova generacija pruži maksimum. Ipak, nivo rezultata zavisit će o protivnicima, sreći, suđenju. Analizirat ćemo po linijama.

Spahić komanduje odbranom

Posljednji bedem ispred Hasagića dugo vremena bio je tretiran kao najsporniji dio tima. Ipak, u utakmicama sa Portugalom bili su temelj čvrstine „zmajeva“. Tokom čitavih kvalifikacija odbranom je sjajno komandovao kapiten Emir Spahić, a požrtvovano su mu pomagali Safet Nadarević i Sanel Jahić.

Promocija Senijada Ibričića na desnom boku nije baš bila pametan potez. Brojni relevantni nogometni stručnjaci bivšem selektoru postavljali su pitanje - zašto veznjak Hajduka nije igrao na svojoj prirodnoj poziciji? Čak je i Ćiro Blažević nakon dvoboja baraža priznao pogrešku. Identična situacija je i sa Sejadom Salihovićem. Naime, u reprezentativnom dresu nije nastupao na poziciji koju igra u klubu (vezni red). Zatvarao je lijevi bok. Mada je svoj posao odradio dobro, ne možemo se oteti dojmu da bi bio mnogo korisniji da je nastupao bliže protivničkom golu.

Vidjet ćemo hoće li se dolaskom Sušića bitno promijeniti hijerarhija, pogotovo što je drastično mijenjanje posljednje linije vrlo rizično. Ipak, dobro je da postoje alternative koje šansu čekaju sa klupe - Mravac, Mirvić, Berberović i Pandža. No, pitanje je mogu li donijeti kvalitet koji, barem do sada, garantira Spahić. Na golu je pouzdani Kenan Hasagić, a prva alternativa Asmir Begović. Pitanje je šta će Sušić poduzeti u cilju angažovanja stopera Malmoa, Jasmina Sudića. Iako je najavio razgovor i sa Sašom Papcem od njegovog come-backa vjerovatno neće biti ništa.

Ohrabrujući izbor u sredini

Vezna linija je srce svake ekipe. Ako nije na visini zadatka druge linije, naročito odbrana, trpe dodatni pritisak. Ne treba bježati od realnosti da je taj dio tima jedan od osnovnih uzroka pada igre u presudnim okršajima baraža. Novi selektor, zavisno od formacije koju će forsirati, trebao bi unijeti određene promjene. Možda upravo već spomenuto vraćanje Ibričića i Salihovića na pozicije koje igraju u klubovima. Izbor u sredini terena je dovoljno širok, pa je situacija ohrabrujuća.

Kako je najavio Sušić, veću minutažu trebao bi dobiti Miralem Pjanić. Također, velika je enigma hoće li Rahimić u finišu karijere pronaći snage i motivacije da odradi još jedan kvalifikacioni ciklus. Ako ostanemo lišeni njegovih usluga, najbliži uskakanju u udarnu postavu je Zlatan Bajramović. Muratović je prvo napomenuo da je završio priču u državnom timu, a potom se predomislio.

Takav igrač sa prebogatim iskustvom značajan je za reprezentaciju. Svoju šansu kod Sušića potražit će igrači koji mogu dati drugačiji ritam ili biti dodatno oružje Vladavić, Štilić i Damjanović (naravno sve zavisi od toga da li će biti pozvani). Uz korištenje racionalnih postulata nogometa (borbenost i taktička disciplina) naša vezna linija može svakoj odbrani napraviti golemu štetu.

Džeko predvodi napad

Reprezentacija je u deset kvalifikacionih i dvije baraž utakmice postigla 25 golova. Džeko je poentirao devet puta, Misimović pet, Muslimović je postigao četiri gola, Ibričić dva, dok su suparničku mrežu po jednom zatresli Bajramović, Jahić, Ibišević, Spahić i Salihović.

Iako je uz Džeku napadački tandem činio Ibišević (utakmice sa Portugalom) čini se da bi veću minutažu trebao dobiti Zlatan Muslimović, koji je većinu dvoboja bio na čekanju. Moguće je da Sušić zaigra na kartu Muslimovićeve motivacije da pokaže svoju vrijednost i pruži mu priliku u udarnoj postavi. Vedad Ibišević nikako ne uspijeva uhvatiti formu koju je imao prije povrede.

S obzirom da je Blažević uglavnom pozivao pomenuta tri napadača, priliku kod Papeta možda dobiju Adnan Čustović, Marko Topić ili neko drugi.

U zaključku, BiH ima kvalitetnu generaciju koja je u stanju, temeljem viđenog u prethodnim kvalifikacijama, otići na jedno veliko takmičenje.