Nogomet
231

Hoće li malezijski biznismen otvoriti novo poglavlje u bh. sportu?

Piše: Edin Isanović
Vincent Tan (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Vincent Tan (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Engleski premijerligaš Cardiff i FK Sarajevo potpisali su danas u prostorijama aktuelnog bh. viceprvaka Memorandum o razumijevanju. Vincent Tan, većinski vlasnik velškog fudbalskog kluba Cardiff City, koji je potpisao ugovor sa Bordo timom, uspješni je malezijski biznismen i investitor, a svojevremeno se našao na Forbesovoj listi milijardera. Ugovor koji će detaljno definisati saradnju između ova dva kluba bit će potpisan u narednih mjesec ili dva.

Ovaj potez obradovao je mnogobrojne pristalice Bordo tima. Za početak je dogovoreno da Cardiff, koji ima snažnu fudbalsku akademiju, FK Sarajevo pruži svu stručnu i drugu pomoć kako bi se osnovala fudbalska akademija koja će proizvoditi fudbalske talente.

Finansijska snaga i stabilnost

Poznato je da svi bh. klubovi imaju finansijskih probelma i da im je bilo kakva pomoć dobro došla. Stoga bi ovaj potez, koji zaslužuje palac gore, timu sa Koševa mogao donijeti potrebnu stabilnost i snagu na svim poljima. Ponajprije finansijskim.

Osim toga, Sarajevo bi konačno moglo biti postavljeno na čvrste i stabilne temelje. Tako bi premijerligaš sa Koševa bio sposoban za veliki iskorak, kako u bh. okvirima, tako i u Evropi. Mnogi do sada nisu željeli uložiti novac u ligu koja je u "banani", koja je prije izvjesnog vremena bila i pod suspenzijom. Gdje je prosjek tri ili četri hiljade gledalaca, gdje je previše primitivizma na tribinama.

Ako tome dodamo da u evropskim okvirima naši klubovi ne kotiraju visoko, onda je jasno zbog čega se nisu odlučili na takav korak.

Čelnici Cardiffa “probili led”

Međutim, posljednji uspjesi bh. reprezentacije popravili su imidž. Vjerovatno je i to donekle utjecalo na potez velškog kluba. Naravno, treba spomenuti i Feđu Kusturicu, navijača Bordo tima koji živi u Kanadi, a trenutno u Hong Kongu i koji je je sve ovo omogućio.

Ipak, ovome treba dodati da Sarajevo ima brojnu armiju navijača, da je to jedan od najvećih bh. klubova i da je za bh. prilike brend. Svakako, to su prepoznali u Cardiff Cityu. Čelnici ovog kluba praktično su “probili led”, a sam dolazak Vincenta Tana na lice mjesta svejdoči o ozbiljnosti u njihovim namjerama u narednom periodu.

Ovakav rasplet mogao bi u budućnosti pokrenuti pozitivnije i ugodnije poglavlje bh. sporta. To bi bila reakcija na dnevne podražaje s nogometnog tržišta na kojem se stvari mijenjaju jednakom brzinom kao na bilo kojoj drugoj berzi. Stoga bi ova priča mogla završiti happy endom.