FIFA bez komentara
13

Hoće li diplomatska kriza ugroziti održavanje Svjetskog prvenstva u Kataru?

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Nakon što je ove sedmice izbila diplomatska kriza na Bliskom istoku, oči ljubitelja fudbala uprte su u FIFA-u dok se čeka odgovor na pitanje kako će politička kriza utjecati na Svjetsko prvenstvo 2022. kojem bi Katar trebao biti domaćin.

Ipak, iz FIFA-e se ne oglašavaju, kao ni katarski fudbalski zvaničnici, a "slona u sobi" prave se da ne vide ni Saudijska Arabija, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati. Iz FIFA-e su samo poručili da su u redovnom kontaktu sa kolegama iz Katara, bez daljih komentara.

Trenutno stanje koje je eskaliralo optužbama susjeda da Katar finansira terorizam najnovija je u nizu prepreka sa kojima se ova mala pustinjska zemlja u Golfskom zaljevu susrela od trenutka kada je proglašena domaćinom jednog od najvećih svjetskih sportskih događaja, kako u smislu globalne gledanosti, tako i finansijskih uloga.

Desetogodišnji pokušaji promovisanja zemlje kao brenda ovim optužbama su nedvojbeno poljuljani, kaže profesor međunarodnih studija Baker instituta Kristian Ulrichsen za CNN.

Ova zaljevska država prije sedam godina suočila se sa optužbama za upitnu praksu zapošljavanja na izgradnji i preuređenju niza stadiona. Aktivisti za ljudska prava optuživali su ih da iskorištavaju radnike migrante, a je Katar uspio odbaciti svaku pomisao da nije sposoban organizovati ovu manifestaciju.

Stadion Khalifa u Dohi (Foto: AFP)
Stadion Khalifa u Dohi (Foto: AFP)

Diplomatska kriza mogla bi ozbiljno ugroziti turnir zbog ograničavanja zračnog prostora oko Katara i zabrane uvoza roba preko kopnene granice sa Saudijskom Arabijom. Upravo ta jedina kopnena granica duga 60 kilometara odvaja ih od Arabije, a blokada protoka roba mogla bi stvoriti kašnjenja u izgradnji objekata, iako je do SP-a ostalo još pet i po godina.

U međuvremenu Katar već osjeća posljedice "ostavljanja na cjedilu" u sportskom smislu jer je Saudijska Arabija, kao jedna od devet zemalja koje su prekinule diplomatske odnose sa njim, otkazala kvalifikacioni susret azijske Lige prvaka koji su u Kataru trebali odigrati saudijski klub Al Ahli i iranski Persepolis. Zatražili su da utakmica bude odigrana u Abu Dhabiju.

Katar ima velike sportske ambicije. Kao vlasnici francuskog fudbalskog kluba Paris Saint-Germain, planiraju biti domaćini Svjetskog prvenstva u atletici 2019. godine, na šta su navodno već potrošili 200 miliona dolara za sponzorski ugovor s Barcelonom. Na taj način golfska zemlja želi izaći na globalnu scenu, što bi Saudijska Arabija i UAE mogli pokušati da zaustave.

James Dorsey, autor knjige "Turbulentni svijet fudbala na Bliskom istoku", kazao je da bi diplomatska kriza mogla dovesti do gubitka prestiža Katara, posebno ako bude utjecala na Svjetsko prvenstvo.

Katar je na navode da podržava terorizam i destabilizira region kazao da su neopravdani i neosnovani te su negirali bilo kakvu povezanost sa terorističkim organizacijama.

Ni katarski komitet koji organizuje SP, baš kao ni FIFA ne žele komentarisati potencijalne utjecaje krize, posebno jer je kada je 2010. godine Katar izabran za domaćina Svjetskog prvenstva 2022. rečeno da je to najstabilnija i najsigurnija lokacija na Bliskom istoku, a uz to je prošlog mjeseca zvanično otvoren prvi završeni fudbalski kompleks namijenjen za ovo takmičenje - stadion Khalifa.