Uskoro 3D prikaz projekta
2

FOTO / Hoće li budući stadion Grbavica promijeniti ime u Arena Telecom?

Klix.ba
Na inicijativu načelnika Općine Novo Sarajevo Nedžada Koldže i Ivice Osima predsjednika Fudbalskog saveza BiH danas je u zgradi Općine Novo Sarajevo održan treći sastanak povodom sanacije i rekonstrucije stadiona "Grbavica".

Sastanku su prisustvovali predstavnici FSBiH, na čelu sa predsjednikom Komiteta za normalizaciju Ivicom Osimom, zatim predsjednik FK Željezničar Sabahudin Žujo, predstavnici Uprave BH Telecoma, te projektantske firme koja je u fazi izrade projektnog zadatka rekonstrukcije stadiona Grbavica.

Za stadion po međunarodnim standardima

Tim povodom načelnik Koldžo upoznao je prisutne o dosadašnjim aktivnostima, naglasivši da inicijativa koju je pokrenuo zajedno sa svojim saradnicima, a koju je podržao Ivica Osim, ima samo jedan cilj - da se u realnim okvirima koji odgovaraju i potrebama i mogućnostima današnjice napravi jedan funkcionalan stadion po međunarodnim standardima, standardima FIFA-e i UEFA-e, kako bi se utakmice reprezentacije BiH, ali i fudbalskih klubova mogle igrati u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Prije nekoliko mjeseci održan je sastanak i sa predstavnicima Vlade Federacije BiH, Kantona Sarajevo, Gradske uprave, Fudbalskog saveza BiH i FK Željezničar o tome da se ulaganjem zajedničkih snaga i kapaciteta započnu potrebne radnje na dogradnji i rekonstrukciji stadiona "Grbavica", što su predstavnici navedenih institucija i podržali.

Općina Novo Sarajevo preuzela je na sebe posao izrade projektne dokumentacije i idejnog projekta rekonstrukcije stadiona, a na današnjem sastanku, koji je trajao više sati zbog složenosti rješavanja tehničkih detalja, u potpunosti je definisan i projektni zadatak, tako da bi za mjesec dana mogli dobiti i konačan idejni projekat, kao i trodimenzionalnu prezentaciju budućeg izgleda stadiona "Grbavica".

Iz BH Telecoma predlažu novi naziv stadiona

Predstavnici Uprave BH Telecoma izrazili su želju da učestvuju u realizaciji ovog važnog projekta za državu Bosnu i Hercegovinu, u okviru zakonskih mogućnosti, a razgovaralo se i o tome da budući stadion "Grbavica" dobije naziv “Arena Telecom”.

Ivica Osim, predsjednik Komiteta za normalizaciju Fudbalskog saveza BiH, istakao je kako pretpostavlja da će se i UEFA uključiti u realizaciju navedenog projekta, o čemu će se više znati nakon zvanične posjete delegacije UEFA-e Sarajevu. Osim je, u znak zahvalnosti, Koldži poklonio dres reprezentacije BiH, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Općine Novo Sarajevo.