Radost i razočarenja
2

Historiju evropskih prvenstava obilježili su nezaboravni trenuci

DP
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ljubitelji nogometa žive od uspomena nakon odgode Evropskog prvenstva koje se trebalo održati ovog ljeta.

Ovog ljeta neće biti Evropskog prvenstva u nogometu jer je UEFA odgodila takmičenje za godinu dana zbog koronavirusa.

Epidemija COVID-19 toliko je ozbiljna da je završetak nogometnih liga širom Evrope pod upitnikom. Navijači će ostati uskraćeni za putovanja, druženja i uzbuđenja koja može prirediti čudesna igra.

Ništa ne može uskratiti sjećanja na prekrasne trenutke koji su obilježili takmičenja najboljih nogometnih reprezentacija Evrope.

"Zubarska stolica" Paula Gascoignea

Gascoigneova proslava gola protiv Škotske na Evropskom prvenstvu 1996. godine mnogima je ostala u sjećanju. Napadač Engleske nakon pogotka legao je na travu, a saigrači su mu davali vodu. Željeli su podsjetiti javnost na Gazzin ludi provod u Hong Kongu, neposredno prije početka prvenstva. Engleska je kao domaćin dogurala do polufinala.

"Panenka" u izvođenju Pirla

"Nogomet se igra umom, a noge su oruđe", rekao je Andrea Pirlo. Svoje raskošno umijeće pokazao je i pri izvođenju jedanaesterca na utakmici protiv Engleske kada su Italijani bili pred ispadanjem. Tako je Pirlo podsjetio Evropu na čudesan trenutak iz 1976. godine. Čehoslovaci su u Beogradu pobijedili Zapadnu Njemačku golom Antonína Panenke i postali prvaci Evrope.

Grčka prvak Evrope!

Fenomen koji se teško može objasniti. Grčka je kao apsolutni autsajder došla na EURO 2004. i uspjela izbaciti Špance, Čehe, Francuze, da bi u finalu svladala domaćina Portugal. Gol Charisteasa bio je znak da pehar kreće na put prema Grčkoj, a mladi Ronaldo ostao je u suzama.

Povrijeđnog Ronalda napali insekti

Ronaldo nije imao puno sreće u finalima evropskih prvenstava. Utakmicu koja je Portugalu donijela titulu prvaka Evrope morao je napustiti zbog povrede. Nakon starta Dimitrija Payeta ležao je na travi s grimasom na licu. Tada su ga napali insekti koji su se namnožili iznad stadiona jer su reflektori radili i tokom noći prije finala.

Balotellijeva radost na utakmici protiv Njemačke

Napadač Italije je protiv Nijemaca odigrao jednu od najboljih utakmica u reprezentaciji. Zamalo nije rastrgao mrežu kada je postigao drugi gol, a njegova radost ostala je jedan od najupečatljivijih detalja s Evropskog prvenstva 2012. godine.

Zlatanova čarolija

Riječi ne mogu opisati gol Ibrahimovića u susretu Švedske i Italije 2004. godine.

Italija pobijedila SSSR bacanjem novčića

Puno se govori o jedanaestercima kao nepravednom načinu odlučivanja pobjednika, a što reći o metodi koja je primijenjena na Evropskom prvenstvu 1968. godine? Italijani su se domogli finala bacanjem novčića jer nakon 120 minuta utakmice sa SSSR nije bilo golova.

Tinejdžer očarao planetu

Wayne Rooney je igrajući za Everton privukao pažnju Engleske, a cijeli ga je sviejt upoznao 2004. godine. Mladi Rooney bio je drugi strijelac turnira s četiri gola, a možda bi učinak bio bolji da nije doživio povreedu.

Zidane protiv Portugala

Reprezentacije Francuske i Portugala borile su se za mjesto u finalu Evropskog prvenstva 2000. godine. Utakmica je nakon rezultata 1:1 otišla u produžetak. Odluku je donio gol s bijele tačke Zinédinea Zidanea, a jedanaesterac je sviran nakon ruke Abela Xaviera. Portugalac je dobio suspenziju od šest mjeseci jer se pobunio, a utakmica je ostala zapamćen zbog Zidaneovih majstorija

Hat-trick Ville protiv Rusije

David Villa je igrom protiv Rusije u grupnoj fazi najavio vladavinu Španije na velikim takmičenjima. Villa je u pobjedi nad Rusijom od 4:1 2008. godine dao tri gola i postao tek osmi igrač s hat-trickom na Evropskom prvenstvu, piše Give Me Sport.

Penal Garetha Southgatea

Bez obzira na savršene rezultate koje postiže kao selektor Engleske u kolijevci nogometa zapamćen je kao čovjek koji je rasplakao narod.

Manuel Amoros

Puno prije nego što je Zidane glavom udario Materazzija, njegov sunarodnjak Amoros napravio je nešto puno gore. Na Evropskom prvenstvu 1984. izgubio je živce nakon starta Jespera Olsena.

Najprije ga je gađao loptom, a nakon promašaja uslijedio je udarac u glavu. Pokušao je opravdati postupak, ali nije mogao izbjeći isključenje.