Bitka za finale Kupa
34

Historijska šansa Mladosti protiv Sarajeva, Željezničar ofanzivom želi slomiti Široki Brijeg

Piše: Edin Isanović
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Uzvratne utakmice polufinala Kupa BiH igrat će se danas ukoliko ne budu odgođene zbog vremenskih neprilika. Mladost iz Doboja pored Kaknja ugostit će Sarajevo, dok će Željezničar na Grbavici odmjeriti snage sa Širokim Brijegom.

Prvi meč na najvećem bh. stadionu između Bordo tima i Mladosti okončan je rezultatom 1:1. S druge strane, tim s Pecare na Grbavicu stiže s minimalnom prednošću od 1:0 koju će pokušati odbraniti.

Pozitivna atmosfera u bordo svlačionici

Koševski premijerligaš na MGM Farm Areni treba postići minimalno jedan pogodak ukoliko želi da se domogne finala. Mehmeda Janjoša, stratega FK Sarajevo, može ohrabriti vrlo dobro izdanje u gradskom derbiju.

Dvoboj na Grbavici potvrdio je kako tim s Koševa ima kvalitet da osvoji trofej. Sve linije su dobro funkcionisale. Još jedan od aduta pred okršaj u Doboju bit će pozitivna atmosfera u bordo svlačionici i sjajna forma kapitena Harisa Duljevića.

Zijad Švrakić, prvi asistent Mehmeda Janjoša u stručnom štabu, vjeruje da Sarajevo može proći u finale najmasovnijeg takmičenja.

''Moramo pokušati sve da prođemo u finale. Kada smo došli u stručni štab to je bio jedan od naših prioriteta. Blizu smo, imamo rezultat 1:1 iz prve utakmice koji nas tjera da damo gol. Smatram da posjedujemo kvalitet, volju i želju i uz pomoć naših navijača, koji će sigurno doći u Doboj kod Kaknja, smatram da možemo ostvariti dobar rezultat koji nam odgovara i proći u finale", istakao je Zijad Švrakić.

Stručni štab tima s Koševa lišen je usluga Edina Rustemovića koji se povrijedio u gradskom derbiju. Gosti će u ovom dvoboju imati i veliku podršku s tribina.

Euforija u Doboju pored Kaknja

Euforija trese Doboj pored Kaknja pred okršaj s peterostrukim osvajačem Kupa BiH. Izabranici Husrefa Musemića imaju pozitivan rezultat iz prvog meča. U predvečerje okršaja sa Sarajevom Mladost je u okviru Lige za opstanak pobijedila Vitez rezultatom 4:1.

Ta partija potvrdila je sjajnu formu pred historijsku šansu u Kupu BiH. Strateg Mladosti i ljubimac navijača Sarajeva ulogu favorita prebacuje na goste.

"Rezultat je aktivan za oba tima, ali je Sarajevo još uvijek favorit. Na nama je da i ovaj meč odigramo kvalitetno. Obje ekipe su umorne s obzirom na žestok tempo koji imamo, ali na nama je da pružimo svoj maksimum. Ne smijemo srljati, moramo biti maksimalno koncentrisani, strpljivi, jer samo tako možemo do povoljnog rezultata i plasmana u finale, što bi bila senzacija" rekao je Husref Musemić.

Sve ukazuje na to da će biti neizvjesna utakmica. Mladost ima priliku da prvi put u historiji igra finale Kupa BiH, dok Sarajevo ima velike ambicije. Težit će da se plasiraju u finale i osvoje šesti trofej u ovom takmičenju.

Tim s Pecare težit će da izdrži početne nalete Plavih

Široki Brijeg na Grbavici želi sačuvati minimalnu prednost od 1:0. Svjesni su da ih čeka težak ispit. Ipak, nadaju se kako će izdržati početne nalete Plavih bez rezultatskog minusa.

To bi dovelo do opadanja euforije domaćih. Velika napetost zbog prirode događanja i važnosti utakmice, odmicanjem minuta gubit će na važnosti u odnosu na presudnost igre.

Ako prvih 20-ak minuta gosti ne prime pogodak, za očekivati je da će izaći iz defanzivne zone posjedom lopte i vrebati trenutak za pogodak. Dakle, za Široki Brijeg je ključno da u smirivanje utakmice uđe bez rezultatskog minusa.

''Imamo dobar rezultat pred uzvratni meč polufinala Kupa BiH protiv Željezničara. Igrat ćemo protiv kvalitetne i dobro organizirane ekipe. Bilo je teško u prvom meču. Trudili smo se svih 90 minuta da stvorimo što veću prednost. Imamo minimalnu prednost i možemo biti zadovoljni. No, napravili smo 50 posto posla i svjesni smo da nas čeka teška utakmica u revanšu'', istakao je Damir Zlomislić, jedan od najboljih igrača Širokog Brijega.

Presudno je da svaki pojedinac doprinese kolektivnoj igri

Za Željezničar nema puno filozofije u okršaju sa Širokim Brijegom. Pobjeda se nameće kao imperativ. No, ovakve utakmice ne dobiva pojedinac, zvao se on Lendrić, Stevanović, Blagojević ili Bogičević.

Presudno je da svaki pojedinac doprinese kolektivnoj igri svojim specifičnim vrijednostima. Važna će biti i kompaktnost. Kada ekipa djeluje kompaktno i stvori dominaciju u sredini terena, stvara se višak igrača i steže se obruč oko gola protivnika.

"Nalazimo se pred izuzetno važnom utakmicom koja odlučuje o osvajanju jednog trofeja. Ući ćemo maksimalno profesionalno i angažovano. Očekujem da moja ekipa od prve do posljednje sekunde izgara na terenu. Ovo nam je šansa da dođemo do jedne titule, tako da će naša igra biti maksimalno ofanzivna, kao što smo počeli protiv Sarajeva. Ako ponovimo takvu utakmicu, imamo realne šanse da dođemo do finala, što je sada primarni cilj. Svi igrači koji imaju pravo su tu, osim Kerle koji je zbog suspenzije van stroja. Izaći ćemo u najjačem sastavu i pokušati ući u finale Kupa BiH'' , izjavio je strateg Željezničara Slavko Petrović

Raspored i satnica:

Mladost DK – Sarajevo 16:30 sati (prijenos na Moja TV) – prva utakmica završena rezultatom 1:1 Željezničar – Široki Brijeg 18:00 sati (prijenos na TV Hayat) – prva utakmica završena rezultatom 0:1