Nogomet
11

Historijska pobjeda: Vels golovima Balea i Robson-Kanua savladao Slovačku

Piše: O. T.
(Foto: EPA)
U 1. kolu grupe B Evropskog prvenstva u Francuskoj Vels je rezultatom 2:1 savladao Slovačku i upisao historijsku pobjedu u svom debitantskom nastupu na evropskim prvenstvima.

U sudaru dva debitanta na evropskim prvenstvima prvu veliku šansu imala je Slovačka u trećoj minuti. Sjajnu solo-akciju napravio je najbolji igrač Slovaka Marek Hamšik koji je promiješao odbranu Velsa, izašao sam ispred Warda, savladao ga, ali je Davies u posljednji čas spasio svoj tim izbacivši loptu sa gol-linije.

Šou koji je trebao napraviti Hamšik, napravio je Gareth Bale sedam minuta kasnije. Igrač Real Madrida je namjestio loptu na oko 25 metara od gola Slovačke i odličnim udarcem savladao Kozacika iz slobodnog udarca. Istina, gol ide i na dušu Kozaciku koji je morao bolje reagovati.

Bio je to prvi gol velške reprezentacije na evropskim prvenstvima, a postigli su ga prvim udarcem u okvir gola. I postigao ga je fenomenalni Gareth Bale koji je izazvao erupciju oduševljenja na tribinama.

Naredne minute nisu donosile velike šanse i uzbuđenja, a na nove tenzije čekali smo do 32. minute kada je Škrtel u kaznenom prostoru startovao nad Jonnyjem Williamsom. Velšani su tražili penal, ali sudija se nije oglasio. Do kraja prvog dijela nije bilo šansi.

Nakon 10 minuta igre u drugom dijelu do prve prilike stigli su Slovaci kada je Weiss centrirao, a Mak šutirao preko gola. Slovaci su stigli do izjednačenja u 61. minuti kada je mrežu Velsa pogodio Duda u svom prvom dodiru lopte nakon ulaska u igru.

Odličnu šansu za novo vodstva Velsa imao je Ramsey u 73. minuti kada je nakon centaršuta rezerviste Robson-Kanua šutirao preko gola. Ipak, mreža Slovaka se zatresla u 81. minuti, a strijelac je bio upravo spomenuti rezervista Robson-Kanu koji je pogodio za 2:1.

Uzbuđenja su nastavljena i nakon toga. Već u 86. minuti Nemec pogađa stativu Velšana. Potom je Vels imao dva izuzetna kontranapada koja nije uspio realizovati. Na kraju je ostalo 2:1 za Vels.

Vels: Ward, Gunter, Chester, A Williams, Davies, Taylor, Allen, Edwards (Ledley 69'), Ramsey (Richards 88'), J Williams (Robson-Kanu 71'), Bale.

Slovačka: Kozacík; Pekarík, Škrtel, Durica, Švento; Kucka, Hrovsovky (Duda 60'); Mak, Hamšík, Weiss (Stoch 83'); Duriš (Nemec 60').