11 dana do Mundijala
47

Historija SP-a: Put Olivera Kahna od heroja do tragičara

Piše: N. Kustura
Kahn: Proglašen najboljim igračem turnira iako je napravio veliku grešku u finalu (Foto: EPA-EFE)
Kahn: Proglašen najboljim igračem turnira iako je napravio veliku grešku u finalu (Foto: EPA-EFE)
Svjetsko prvenstvo u Rusiji, koje se održava od 14. juna do 15. jula, bit će 21. smotra najboljih svjetskih nogometnih selekcija. Redakcija portala Klix.ba će od 27. maja do 5. juna kroz deset tekstova opisati najzanimljivije detalje, koji su obilježili neka od dosadašnjih prvenstava.

Do sada smo predstavili mundijale 1934., 1966., 1970., 1986., 1990., 1994. i 1998. godine, a danas ćemo predstaviti ono što je obilježilo Svjetsko prvenstvo 2002. godine u Japanu i Južnoj Koreji. U narednim danima slijede takmičenja iz 2006. i 2014. godine.

Senegal šokirao Francusku na startu

Četiri godine nakon neslavnog završetka Svjetskog prvenstva u Francuskoj, Ronaldo se u Japanu i Južnoj Koreji vratio u punom sjaju te s frizurom godine dominirao i donio svojoj zemlji titulu prvaka svijeta. Brazilci su tada potvrdili da Evropljani mogu računati na trofej isključivo na svom kontinentu, a u četvrtfinalu su, jedini put do sada, igrali timovi iz Evrope, obje Amerike, Afrike i Azije.

Krenimo redom. Mundijal na istoku Azije počeo je ranije nego što je uobičajeno, a na startu je debitant Senegal razbio svjetske i evropske prvake Francuze. Senegalci predvođeni El Hadji Dioufom stigli su kasnije šokantno do četvrtfinala pa niko nije mogao pretpostaviti da ova afrička selekcija neće ponovo igrati na Svjetskom prvenstvu sve do ove godine.

Reprezentacije Turske je bila pravi hit i osvježenje na Mundijalu
Reprezentacije Turske je bila pravi hit i osvježenje na Mundijalu

Francuzi su s jednim bodom i bez postignutog gola ostali na dnu grupe i zabilježili su najslabiji nastup od svih branilaca titule u historiji. Danska je osvojila prvo mjesto u grupi, dok su Šveđani zajedno s Englezima prošli iz grupe smrti, u kojoj je ispod crte ostala Nigerija, ali i prvi favorit turnira Argentina. Šveđani su kasnije ispali od Senegala zlatnim golom Henrija Camare, dok su Englezi porazili Dance.

Vrijedi istaći da se Hrvatska, trećeplasirana ekipa sa Mundijala u Francuskoj, nije proslavila budući da nije prošla ni grupnu fazu.

Fenomenalan gol Ronaldinha

Najbolji pogodak turnira viđen je utakmici između Engleske i Brazila, a režiju preokreta na sebe je uzeo Ronaldinho. Uputio je udarac iz slobodnjaka sa skoro 40 metara, David Seaman se spremao na centaršut, ali je kasno shvatio da lopta ide pravo pod prečku za veliku radost brazilskih navijača.

Brazilci su generalno na takmičenju imali lagan zadatak jer su bili smješteni u grupi s Turskom, Kostarikom i Kinom, a zatim su u nokaut fazi pobijedili Belgiju te u polufinalu još jednom Tursku. Upravo su Turci, zajedno sa Senegalcima, bili hit ovog turnira šokiravši svijet i sebe kvalitetnim igrama, koje su ih dovele do trećeg mjesta na svijetu. Ekipu je predvodio kapiten Hakan Sukur, a tu su bili još golman Rustu, Hasan Sas, Emre, Umit Davala...

Superiorni Brazil predvođen Ronaldom pobijedio je na svim utakmicama Mundijala (Foto: EPA-EFE)
Superiorni Brazil predvođen Ronaldom pobijedio je na svim utakmicama Mundijala (Foto: EPA-EFE)

U meču za treće mjesto pobijedili su jednog od domaćina, Južnu Koreju, koja je prethodno izbacila nekoliko evropskih ekipa. Prvo su u grupi nadmašili Poljsku i Portugal, a zatim eliminisali Italiju pa Španiju. Ovi dvoboji ostali su upamćeni po žalbama Španije i Italije na suđenje, a korak dalje napravio je Perugin gazda Luciano Gaucci, koji je otpustio strijelca pobjedničkog zlatnog gola Jung-hwan Ahna. Korejanci su kasnije zaustavljeni od Nijemaca u polufinalu.

Nijemci su prošli lako kroz grupu uz pobjedu rezultatom 8:0 protiv Saudijske Arabije. Pet golova na tom susretu postigao je Miroslav Klose, a zanimljivo da nije postigao niti jedan gol u preostalim mečevima Njemačke na turniru. Pobijedili su Amerikance, Paragvajce i Korejance, ali u finalu nisu ništa mogli Brazilu. Nijemce je tokom turnira predvodio golman Oliver Kahn, koji je kasnije proglašen i najboljim igračem Mundijala, ali je u finalu pružio nemalu pomoć Brazilcima, kada je Ronaldu poklonio pogodak.

Osam Ronaldovih golova

U finalu je Ronaldo postigao dva gola zaokruživši svoj učinak na osam, a osim po sjajnim partijama ostat će upamćen i po neobičnoj frizuri.

"Tada sam vukao povredu noge o čemu su svi pričali. Odlučio sam se ošišati i ostaviti taj mali detalj. Došao sam na trening i odjednom su svi pričali samo o novoj frizuri. Svi su toliko pričali o mojoj frizuri da su zaboravili na povredu. Meni je to dalo mirnoću i omogućilo mi da se više fokusiram na treninge. Nisam ponosan na tu frizuru, znam da je bila čudna, ali bio je to način da skrenem pažnju", objasnio je nedavno legendarni Brazilac.

Rivaldo i Klose podijelili su drugo mjesto sa po pet pogodaka, a Jon Dahl Tomasson iz Danske i Italijan Christian Vieri dali su po četiri. Zanimljivo da je finalni duel bio prvi susret Nijemaca i Brazilaca na svjetskim prvenstvima, iako se radi o dvije ekipe koje su odigrale najviše turnira, najviše mečeva i najviše završnica svjetskih prvenstva.

Brazilci su turnir završili superiorno sa svih sedam pobjeda, iako su se na njega plasirali tek u posljednjem kolu kvalifikacija i uz dosta sreće.