Nogomet
0

Historija je na strani Atletica

Totalsport
Nogometaši madridskog Atletica od prošlog su vikenda vodeća ekipa Primere. Zamijenili su na vrhu Barcelonu koja je u subotu neočekivano poražena od Valencije (2-3).

Ekipa koju sjajno vodi Diego Simeone ovaj put nije propustila priliku. U nedjelju je deklasirala Real Sociedad (4-0) i skočila na prvo mjesto s tri boda više od najtrofejnijih i daleko skupljih španskih klubova - Barcelone i Real Madrida.

Ovo je prvi put nakon sezone 1995/96 da je Atletico vodeća ekipa Primere nakon 22 kola. U toj su sezoni Rojiblancosi sa Simeoneom na terenu i osvojili naslov španskog prvaka, svoj deveti, ali zasad i posljednji.

Zanimljivo je pogledati i kako je Atletico prolazio ranije u historiji kada je bio prvi poslije 22 kola. U sezoni 80/81 je završio tek na trećem mjestu, četiri godine ranije je bio prvak, u sezoni 75/76 je bio treći, u sezoni 64/65 drugi, a tri je puta prije toga bio prvak kada je vodio nakon 22 kola. Dogodilo se to u sezonama 50/51, 40/41 i 39/40. Osam je puta dosad, dakle, Atletico bio u ovakvoj situaciji i pet puta je završavao kao prvak. Dobar znak za njegove navijače...