Veliki uspjeh
343

Historija je ispisana: Gruzija savladala Grčku i plasirala se na prvi Euro u historiji

E. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nogometna reprezentacija Gruzije se plasirala na prvo Evropsko prvenstvo u historiji i to nakon što su u finalu baraža pobijedili Grčku rezultatom 4:2 nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca.

Kod Gruzijaca je u trećoj minuti nadoknade prvog dijela isključen Giorgi Loria, no srećom po domaću selekciju, on je u tom momentu bio na klupi za rezervne igrače pa su nastavili susret s 11 nogometaša u polju.

Jedinu ozbiljnu priliku smo vidjeli u 70. minuti utakmice kada je golu Gruzije zaprijetio Anastasios Bakasetas čiji je udarac izblokiran te je ostalo 0:0.

Otišlo se potom u produžetke gdje smo vidjeli puno bolju igru nego u regularnih 90 minuta. Bakasetas, Mavropanos i Rota su propustili odlične šanse za goste dok je Davitashvili propustio priliku da dovede Gruzijce u vodstvo.

Najbolji igrač Gruzijaca Kvicha Kvaratskhelia se povrijedio u 109. minuti susreta da bi već minutu kasnije Tsitaishvili imao sjajnu šansu koju nije iskoristio te je ostalo 0:0. Ni tu nije bilo pogodaka pa se pristupilo izvođenju jedanaesteraca gdje je uspješnija bila selekcija Gruzije rezultatom 4:2.

Gruzija će na Euru igrati u grupi F zajedno sa reprezentacijama Portugala, Turske i Češke Republike.

Rezultat:

Gruzija - Grčka 4:2