Nogomet
0

VIDEO / Higuita i u penziji majstor ''škorpiona''

Totalsport
Prošlo je 17 godina otkad je legendarni kolumbijski golman Rene Higuita na Wembleyju u utakmicu protiv Engleske izveo svoj ''škorpion udarac''.

Jamie Redknapp, sin menadžera Tottenhama Harryja, debitirao je za englesku reprezentaciju 6. septembra 1995. godine u prijateljskoj utakmici protiv Kolumbije na Wembleyju, koja je završila rezultatom 0-0.

Utakmica će se najviše pamtiti po Higuitinoj spektakularnoj obrani njegovog ubačaja prema golu. Trebao je to biti centaršut, ispao je udarac na gol. Higuita se bacio ravno prema naprijed, te je sa spojenim petama odbio loptu i obranio udarac. Patentirao je kolumbijski golman jedan od najlegendarnijih udaraca u povijesti nogometa, prozvan ''škorpion'', koji su kasnije pokušavali oponašati i golmani i igrači u polju.

Dvije godine nakon odlaska u penziju, arapska TV-postaja ''uhvatila'' je Higuitu kako i dalje demonstrira svoj izum. Iako je još uvijek u stanju udariti loptu s objema petama, nije to više onako elegantno i spektakularno kao na premijeri na Welmbleyju. No, još uvijek ne nenadmašan u tom udarcu…