Nogomet
30

Higuain donio pobjedu Juventusu protiv Rome, Džeko odigrao cijeli meč, povreda Pjanića

Piše: D. B.
(Foto: EPA)
Talijanski rivali Juventus i Roma odmjerili su snage u utakmici 17. kola Serije A. Ovaj susret je bio i direktni okršaj bh. reprezentativaca Miralema Pjanića i Edina Džeke. Pobjedu je upisala Stara dama zahvaljujući golu Gonzala Higuaina.

Juventus je kao domaćin od prve minute pokušavao nametnuti svoju igru i definitivno je ovaj susret na svom terenu želio iskoristiti za pobjedu nad Romom i osvajanje sva tri boda. U 10. minuti je Higuain šutirao s ruba šesnaesterca, a golman Vučice Szczesny odbranio.

Ipak Szczesny je bio nemoćan u 14. minuti kada je Higuain prevario nekoliko protivničkih igrača, snažno šutirao i pogodio mrežu Rome za vodstvo Stare dame. To je ujedno bio rezultat prvog poluvremena. Džeko je pored Gersona i De Rossija u ekipi Rome dobio žuti karton u prvom dijelu, dok je kod Juventusa "požutio" Rugani. De Rossi je dobio opomenu zbog prekršaja nad Pjanićem.

U drugom poluvremenu je trener Rome Luciano Spalletti umjesto Gersona priliku za igru dao Salahu. Potom je i trener Juventusa Massimiliano Allegri napravio izmjenu na koju je bio primoran, jer se povrijedio Pjanić. Bh. reprezentativca je zamijenio Cuadrado.

U 68. minuti je uslijedila nova izmjena u Juventusu pa je umjesto Lichtsteinera zaigrao Barzagli.

Igrala se 70. minuta kada se u šansi ispred gola Rome našao Sturaro, no, Szczesny je odbranio njegov udarac.

Spalletti je reagovao u 72. minuti te u igru umjesto De Rossija uveo El Shaarawyja.

Udarac Perottija prema golu Juventusa u 77. minuti nije bio nikakav problem za Buffona. Pritisak Rome se nastavio, a u 80. minuti je udarac Nainggolana izblokirala odbrana tima iz Torina. Dvije minute kasnije je Allegri iz igre izveo Higuaina, a priliku je dao Dybali.

Nogometaš Rome Manolas se povrijedio u 86. minuti, pa ga je Spalletti morao zamijeniti Peresom.

Rezultat se do kraja utakmice nije mijenjao, pa je Higuainov gol donio pobjedu Juventusu i nova tri boda.

Juventus je lider Serije A sa 42 boda, dok je Roma druga s 35 bodova.

Tabela: