Nogomet
0

Hiddink: Imao sam unosnu ponudu iz Kine

Anadolija
Guus Hiddink (Foto: EPA)
Guus Hiddink (Foto: EPA)
Guss Hiddinki, menadžer londonskog Chelsea otkrio je da je ne tako davno imao unosnu ponudu iz Kine, čiji fudbalski klubovi troše sve veće svote novca na dovođenje igrača iz Evrope.

Jedan od najvećih transfera u zimskom prelaznom roku upravo je ostvario Chelsea koji je svog veznog fudbalera Brazilca Ramiresa prodao kineskom Jiangsu Suningu za 32,5 miliona eura.

Hiddink je u decembru prošle godine zamijenio Josea Mourinha na klupi "plavaca", ali kaže da je imao i ponudu od jednog kineskog kluba.

"Imao sam mogućnost da odem u Kinu u ne tako davnoj prošlosti", rekao je Hiddink britanskim medijima.

Mnogi evropski klubovi, posebno engleski, zabrinuti su zbog činjenice da Kinezi nude sve veće sume novca fudbalerima u najboljim godinama. Nije samo Ramires ove zime otišao u najmnogoljudniju zemlju svijeta. Isto su učinili napadač Jackson Martinez kojeg je Atletico Madrid prodao Guangzhou Evergrandeu za 40,2 miliona eura. Samo nekoliko dana kasnije ostavren je novi rekordan transfer u Kini. Naime, brazilski veznjak Alex Teixeira, kojeg je silno želio Liverpool, otišao je u Jiangsu Suning. Za njega je ukrajinski Shakhtar dobio 49,9 miliona eura.

Međutim, Hiddink kaže da to ne može ugroziti popularnost i finansijsku moć Premier lige, posebno nakon novog dogovora o TV pravima.

"Kada putujete širom svijeta, onda možete vidjeti koliko je Premier liga atraktivna i koliko mnogo ljudi privlači. Od najvećih gradova do najmanjih sela svuda u svijetu prikazuju se utakmice Premier lige. Klubovi u Engleskoj se ne mogu žaliti da neće imati prihode u budućnosti", smatra Hiddink.

Holanđanin od dolaska na klupu Chelsea 19. decembra još uvijek nije poražen niti u jednom takmičenju, a vodio je tim u devet utakmica Premier lige i FA kupa.