Premijer liga BiH
14

Hercegovački derbi između Širokog i Zrinjskog, Željezničar protiv Radnika

Piše: O. T.
Posljedjni derbi između Širokog i Zrinjskog na Pecari pripao je Širokom (2:1). (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Posljedjni derbi između Širokog i Zrinjskog na Pecari pripao je Širokom (2:1). (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Na današnjem rasporedu Premijer lige BiH očekuju nas svi mečevi 3. kola Lige za prvaka i Lige za opstanak. Centralni događaj rezerviran je za Pecaru gdje se u hercegovačkom derbiju sastaju Široki Brijeg i Zrinjski.

U prošlom kolu vidjeli smo potencijalno najbolji meč prvenstva. U Mostaru je Zrinjski u samom finišu stigao prednost Željezničara od 3:0 te je došao do jednog boda. Nevjerovatan je podatak da je Zrinjski do 87. minute gubio rezultatom 3:0.

Zahvaljujući tom remiju razlika između prvoplasiranog Željezničara u odnosu na Zrinjski ostala je dva boda.

Liga za prvaka

Željezničar - Radnik (16:00 sati, Moja TV)

Široki Brijeg - Zrinjski (16:00 sati, BHRT)

Sarajevo - Krupa (18:00 sati, Moja TV)

Tabela Lige za prvaka

Široki Brijeg i Zrinjski na Pecari igraju meč koji ima ogroman značaj za oba tima, a nešto veći pritisak je na domaćinu koji se i dalje nada da bitka za titulom nije izgubljena. Ipak, eventualnim porazom u ovom meču, ekipa Gorana Sablića bi skoro sigurno izgubila sve šanse za osvajanjem titule. Široki u meč ulazi sa samo jednom pobjedom u posljednja četiri meča tako da je ovo prava šansa za povratak samopouzdanja i za povratak na pobjednički kolosijek.

Zrinjski već devet ligaških utakmica ne zna za poraz, ali problem za ekipu Blaža Sliškovića stvara podatak da su u posljednja tri kola upisana tri remija. I Plemići su svjesni da bi im poraz uveliko smanjio šanse za osvajanjem, odnosno odbranom titule, a to posebno vrijedi ukoliko Željezničar na Grbavici savlada Radnik.

Sablić već dugo ima kadrovske probleme, pa tako i za ovaj meč u kojem neće biti Bilobrka, Matića, Čabraje i najboljeg igrača Menala. Zrinjskom će mnogo nedostajati Stojkić i Todorović.

Posljednji derbi između Širokog i Zrinjskog odigran na Pecari pripao je domaćinu koji je slavio rezultatom 2:1 nakon preokreta.

Meč iz Širokog posebno će osluškivati Željezničar koji u euforičnoj atmosferi dočekuje neugodni Radnik, a rezultat s Pecare zanimat će i Sarajevo koje dočekuje Krupu i koje se sa Širokim bori za treće mjesto na tabeli.

Liga za opstanak

Borac - Vitez (16:00 sati)

GOŠK - Mladost (16:00 sati)

Sloboda - Čelik (16:00 sati)

U Ligi za opstanak nastavlja se teška borba Čelika za opstankom. Zeničani su u prošlom kolu savladali GOŠK kod kuće i tako prekinuli niz od četiri utakmice bez pobjede. Sada ih čeka teško gostovanje Slobodi koja ima osam bodova više od Čelika, odnosno jednak broj bodova kao i GOŠK. Stoga, i Tuzlaci su pod imperativom pobjede.

Rasterećena Mladost gostuje GOŠK-u koji ima niz od tri utakmice bez pobjede, dok će u Banjoj Luci Borac dočekati posljednjeplasirani Vitez.

Tabela Lige za opstanak