Sky Sports
0

Henry: Vratit ću se u Arsenal jednog dana

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Francuski napadač Barcelone Thierry Henry (32) izjavio je za Sky Sports kako postoji realna mogućnost da se jednog dana vrati u klub u kojem je stekao svoje nogometno ime, u Arsenal.
  • Možda se vratim u londonski klub samo kao gledatelj, zaista ne znam u kojoj će to funkciji biti. Sada nastojim završiti ono što sam započeo prije 15 godina. Uvijek sam govorio da ću se vratiti ondje gdje pripadam. Nikada nisam prestao govoriti da volim Arsenal i da ću se vratiti ondje jednog dana. Možda će to biti u funkciji vodonoše, ne znam – rekao je Henry, koji je karijeru započeo u Monacu 1994. godine.

Nakon što je u Monacu pokazao svoj talenat Henryja je kupio Juventus 1999, godine, ali već iste godine Francuz seli u Arsenal, gdje je pod paskom Wengera došao u potpunosti do izražaja budući ga je on stavio na njegovu prirodnu poziciju napadača, a ne krila kao što je igrao u torinskom klubu.

  • Arsene je nevjerovatan trener i nikada neću zaboraviti ni njega ni Arsenal. On je trener koji je postao sinonim Arsenala, poput Tonyja Adamsa, Iana Wrighta, Patricka Vieire i Boba Wilsona. Kada sam dolazio u Arsenal, nije me trebalo previše nagovarati. On me znao još iz omladinskog pogona u Monacu i odmah me stavio na poziciju napadača. Nije mu bilo jasno zašto su me stavljali da igram na krilu. Rekao mi je: “Gubiš vrijeme igrajući na lijevom krilu, želim da igraš u sredini napada.” On je jednostavno takav, odmah shvatite šta od vas želi. Svaki igrač koji dođe u Arsenal s njim napreduje. Užitak je igrati i trenirati pod trenerom kao što je on. Povrh svega je i veliki čovjek – dodao je najbolji Arsenalov strijelac u historiji kluba o najdugovječnijem treneru “topnika”.

Henry je napustio Arsenal 2007. godine zamjenivši ga Barcelonom s kojom je prošle sezone osvojio trostruku krunu, među kojima i naslov Lige prvaka, jedan od rijetkih koji mu je nedostajao u njegovoj prebogatoj riznici trofeja.