Novi trener Monaca
32

Henry pred prvi samostalni posao: Uzor mi je Guardiola, noćima smo pričali o igri

Klix.ba
Thierry Henry (Foto: EPA-EFE)
Thierry Henry (Foto: EPA-EFE)
Legendarni francuski nogometaš, a od danas i samostalni trener Thierry Henry, kazao je u razgovoru za francuske medije da mu je trenerski uzor Pep Guardiola.

Henry je imenovan za novog glavnog trenera ekipe Monaca nakon što je ovaj klub uslijed loših rezultata otpustio Jardima, a sigurno je da ga očekuje izuzetno težak zadatak da Kneževe vrati na pobjedničke staze.

Nakon nekoliko odličnih sezona, Monaco je u ovoj godini "naplatio" sve izlazne transfere s obzirom na to da su u prethodnim godinama prodali gotovo svakog kvalitetnog igrača koji je igrao u ovom klubu.

Nakon devet odigranih utakmica, Monaco se nalazi na 18. mjestu na tabeli sa svega šest osvojenih bodova, a u ovoj sezoni upisali su samo jednu pobjedu.

Henry je na pitanje o trenerskom uzoru rekao da je tokom karijere radio s mnogim stručnjima i da je naučio puno toga, ali je posebno izdvojio Pepa Guardiolu. Također, pohvalio je i bivšeg menadžera Arsenala Arsena Wengera.

"Uzor mi je Pep Guardiola. Nema tu ništa dobro ili loše, mnogo toga sam naučio od njega kada sam otišao u Barcelonu. S njim se uvijek priča o igri, a nekada je bilo noći kada uopšte nismo spavali kako bi razgovarali o novim stvarima. Bio je spreman promijeniti neke stvari, išao je prije vremena. Kao novi trener imam od koga učiti, a od svih menadžera s kojima sam radio naučio sam nešto novo. Zahvaljujući Arsenu Wengeru naučio sam šta je profesionalizam", kazao je Henry.

Monaco u sljedećem kolu očekuje gostovanje kod ekipe Strasbourga, a nakon toga i gostovanje kod Club Bruggea u okviru Lige prvaka.