Nogomet
22

Henry otkriva detalje o Guardioli: Kada on dođe u Premiership, to će biti druga priča

Klix.ba
(Foto: EPA)
(Foto: EPA)
"Ko god uspije osvojiti Premiership ove sezone, to je bolje za njega. Jer, naredne sezone kada dođe Guardiola, to će biti potpuno druga priča", na početku svoje kolumne za The Sun napisao je Thierry Henry čime je odmah dao do znanja koliko cijeni španskog stručnjaka.

"Da sam predsjednik bilo kojeg kluba u svijetu i da tražim zamjenu za trenera, Guardiola bi bio moj prvi izbor. Bez premca. Za mene, on je već jedan od najboljih trenera svih vremena. Njegovi timovi ne samo da osvajaju lige, nego totalno dominiraju", dodaje Henry.

Francuz je pod palicom Pepa Guardiole igrao u Barceloni od ljeta 2008. do ljeta 2010. godine i sa njim je osvojio čak sedam trofeja, odnosno sve što se osvojiti moglo.

"Apsolutni je profesionalac na terenu, ali i izvan njega. Od igrača traži isto. Ako se neko ne uklapa u grupu, on otpada. Ako kasnite na trening, nećete ni trenirati. Zabranio nam je da gledamo Formulu 1 i tenis kako ne bi previše boravili na suncu. Nismo smjeli biti vani iza ponoći. Kontolisao nam je šta jedemo i pijemo. Ako sam trebao snimati neku reklamu, moj menadžer je morao kontaktirati Guardiolu koji nikada nije zabranio snimanje, ali je uvijek htio znati za to", opisuje legendarni Francuz.

Henry je tokom svoje karijere igrao u Monacu, Juventusu, Arsenalu i New York Red Bullsu, za Francusku je odigrao 123 utakmice. Dakle, susretao se i radio sa brojnim stručnjacima, ali Guardiola ga je posebno fascinirao.

"Možda izgleda kao da je zaluđenik u apsolutnu kontrolu, ali to nije bio slučaj. On je jednostavno svima davao smjernice i svi smo znali posljedice ako ne poštujemo pravila. Ali bilo bi glupo ignorisati njegove zahtjeve, jer su nas činili boljim igračima.

On dolazi sa planom, preuzima kontrolu kluba i ostavlja trajnu ostavštinu koja traje dugo nakon njegovog odlaska. Imao sam sreću da budem u Barceloni kada je Guardiola počeo raditi i osjećao sam se razoružan od tog čovjeka i njegovih metoda. Sada pretpostavljam da će biti još bolji nakon epizoda u Bayernu i Barceloni", napisao je Henry o Guardioli koji narednog ljeta napušta Bayern i najvjerovatnije prelazi u Premiership, ali još uvijek se ne zna u koji klub.