FIFA potvrdila
1

Havelange i Teixeira primili milione franaka mita

Totalsport
Joao Havelange i Ricardo Teixeira
Joao Havelange i Ricardo Teixeira
Međunarodna nogometna federacija (FIFA) potvrdila je u srijedu da su njen bivši predsjednik Joao Havelange i nekadašnji predsjednik Brazilskog nogometnog saveza Ricardo Teixeira primili milione švicarskih franaka mita.

U junu 2010. su FIFA i spomenuti dvojac postigli sporazum sa švicarskim tužiteljima čime je zatvorena istraga. FIFA i dvojica Brazilaca vratili su 5.5 miliona švicarskih franaka, tužba povučena, a nakon toga je dogovoreno da će identiteti optuženih ostati u tajnosti. Međutim, Vrhovni sud u Švicarskoj ove je srijede donio odluku da dokumenti moraju postati dostupni medijima, odnosno javnosti.

Nekoliko sati kasnije FIFA je objavila cijeli dosje iz kojeg je vidljivo da je sportsko-marketinška kompanija International Sports and Leisure (ISL), koja je svojevremeno blisko sarađivala s FIFA-om, platila Teixeiri, bivšem članu Izvršnog odbora FIFA-e, najmanje 12.74 miliona švicarskih franaka između 1992. i 1997. godine. Havelange je tokom 1997., dok je još bio predsjednik FIFA-e, primio 1.5 miliona franaka, sve kako bi otvorio put ISL-u do komercijalnih prava za svjetska prvenstva.

Havelange je bio predsjednik FIFA-e 24 godine, a 1998. ga je naslijedio njegov dotadašnji glavni tsekretar Sepp Blatter. Poslije izbijanja korupcijskog skandala 96-godišnji Brazilac je podnio ostavku na članstvo u Međunarodnom olimpijskom odboru.

Njegov bivši zet Teixeira se nekoliko mjeseci kasnije povukao s mjesta predsjednika Brazilskog nogometnog saveza, kao i iz IO-a FIFA-e. ISL je, ipak, bankrotirao 2001. godine.