EL, grupe A, B i C
0

"Hat-trickovi" Rudnevsa i Helmesa

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Odigrane su sve utakmice prvoga kola nogometne Evropske lige u grupama A, B i C. Razloga za tugu ima Juventus, za zabrinutost madridski Atletico, a puni samopouzdanja u nastavak takmičenja će Bayer i Manchester City.

Juventusova nogometna ekipa nastavila je s rezultatima ispod očekivanja nakon što je na svom Olimpijskom stadionu odigrala 3-3 protiv Lecha iz Poznana.

"Stara dama" slabo je ušla u italijansko prvenstvo (samo bod iz dvije utakmice) i izgledalo je da je takvu formu prenijela i u Evropsku ligu. Latvijski reprezentativac Artjoms Rudņevs je bio je dvostruki strijelac za poljsku ekipu u uvodnih 45. minuta i kada se činilo da će Lech na poluvrijeme s prednošću za koju se sam pobrinuo, Giorgio Chiellini zabio je za smanjenje prednosti.

Isti je branič Juvea i italijanske reprezentacije zaslužan i za poravnanje rezultata da bi Alessandro Del Piero udarcem s gotovo 30 metara Juventusu donio prednost. I to zasluženu, budući da je na Olimpijskom stadionu domaćin bio kudikamo bolja ekipa s više prilika za postizanje zgoditka.

Ipak, niti to nije bilo dovoljno Torinezima nakon što se za "hladan tuš" ponovno pobrinuo Rudņevs, briljantnim šutem s 25 metara koji je, uz pomoć grede, odsjeo iza Manningera za konačnih 3-3.

Do pobjede, gostujuće kod Red Bull Salzburga, stigao je Manchester City. Bilo je 2-0 za englesku ekipu koju su do slavlja doveli David Silva golom u 8. minuti i Jô, strijelac iz 63.

U grupi B za iznenađenje se pobrinuo Aris koji je na Kleanthis Vikelidis stadionu svladao ekipu branitelja naslova, madirdski Atletico. U boljoj igri grčkog suparnika golom se istaknuo Javito. Zabio je u 59. minuti.

Očekivanu pobjedu upisao je Bayer protiv Rosenborga, a bilo je 4-0 uz "hat-trick" Patricka Helmesa, ali i ne i gol utakmice. Za njega se, povisivši na 2-0, pobrinuo Stefan Reinartz smjestivši jedan dalekometan udarac u same rašlje gostujućeg golmana Örlunda.

U grupi C do prve je pobjede stigao sofijski Levski koji je Gentovu prednost 2-1 pretvorio u svoju 3-2 pobjedu. Sporting je slavio kod Lillea 2-1.

Evropska liga, 1. kolo:

Grupa A:

Juventus - Lech Poznan 3-3 (Chiellini 45+2, 50 / Rudņevs 13-11m, 30, 90+2) Red Bull Salzburg - Manchester City 0-2 (Silva 8, Jô 63)

Grupa B: 

Aris - Atletico Madrid 1-0 (Javito 59) Bayer - Rosenborg 4-0 (Helmes 4, 58, 61, Reinartz 38)

 Grupa C:

Levski - Gent 3-2 (Joăozinho 42, Dembele 60, Greene 84 / Azofeifa 23, Šuler 48) Lille - Sporting 1-2 (Frau 57 / Vukčević 11, Postiga 34)