Mediji o odlasku legende
0

FOTO / Hase: Nekada smo igrali za merak i dušu, to su bila divna vremena

Piše: Edin Isanović
"Čovjek sa dvije duše", "Majstor čarolija", "Odlazak fudbalskog virtuoza" samo su neki od naslova u tadašnjim jugoslavenskim medijima nakon smrti Asima Ferhatovića Haseta, koji je preminuo na današnji dan, u 54. godini.
Večernje novine 25.01.1987. godine (Foto: Mediacentar)
Večernje novine 25.01.1987. godine (Foto: Mediacentar)
Sarajevske Večernje novine pisale su kako su na njegovom posljednjem ispraćaju, uz suze, ljudi skandirali "Hase, Hase!", kao nekada dok je živio.

Dovoljno je reći da su radnje bile zatvorene kada je ispraćan Hase, a taksisti na štandu na Baščaršiji vozili su besplatno na njegovu dženazu.

Beogradski Sport, 25.01.1987. godine (Foto: Mediacentar)
Beogradski Sport, 25.01.1987. godine (Foto: Mediacentar)
Svi su isticali kako je Ferhatović uvijek bio nešto drugo i nešto posebno - igrač van serije, sportska legenda. Uspijevao je da učini ono što mogu samo rijetko nadareni sretnici, da naprav čaroliju, da nadraste običnost tvrde svakodnevnice...

Dan prije svoje smrti Hase je posljednju izjavu dao dopisniku beogradskog Sporta.

"Piši bolan. Ovo je prava suša, nema talenata kao nekada. Treneri ne gaje igrače i samo misle na bodove. Nema ti danas asova kao što su bili Miloš, Rajko, Štef, Šeki... Nekada smo mi igrali za merak i dušu, a danas je to pravi profesionalizam. Eh, to su bila neka divna vremena..."

Večernje novine 27.01.1987. godine (Foto: Mediacentar)
Večernje novine 27.01.1987. godine (Foto: Mediacentar)
Generacije koje pamte pričaju, one koje su došle kasnije, slušaju priče i anegdote o velikom igraču i još većem čovjeku.