Miljenik svih bh. fanova
190

Haris Medunjanin u velikom stilu završio karijeru, odmah se posvetio novom poslu

D. P.
Medunjanin je osvojio srca navijača BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Medunjanin je osvojio srca navijača BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Proslavljeni bosanskohercegovački reprezentativac Haris Medunjanin završio je bogatu nogometnu karijeru. Rođeni Sarajlija kopačke je "o klin" okačio u 39. godini.

Medunjanin je posljednji angažman imao u nizozemskom Zwolleu. Otišao je na najljepši mogući način jer je pristao odigrati sezonu u drugom rangu i pomoći ekipi da izbori promociju u najviši rang nizozemskog nogometa - Erediviziju.

Koliko je Medunjanin iznenadio sve u klubu u posljednjoj sezoni, najbolje govori i zvanično saopćenje kluba u kojem navode kako je bh. nogometaš odigrao puno bolje nego je iko očekivao.

"Medunjanin je u Zwolle stigao u augustu prošle godine i odigrao više utakmica nego je bilo ko očekivao. Igrač iz Sarajeva upisao je 25 nastupa u kojima je postizao brojne važne golove, njih ukupno osam te upisao četiri asistencije u sezoni u kojoj je ekipa upisala plasman u najviši rang", naveli su iz Zwollea.

Nizozemski klub zahvalio se bh. nogometašu na svemu, ali i potvrdio da se Medunjanin odmah okrenuo novom poslu. I taj podatak prilično je iznenađujući za nizozemske medije.

Naime, Medunjanin se okreće trenerskom poslu odmah i zajedno sa svojim dosadašnjim trenerom Dickom Schreuderom je napustio klub te će zajedno raditi na novoj adresi.

Iz Zwollea nisu potvrdili u kojem klubu će ovaj dvojac biti na trenerskoj klupi, ali su nizozemski mediji otkrili da je u pitanju španski Castellon. Upravo je u Španiji Medunjanin ostavio dubok trag.

Bivši reprezentativac BiH u Španiji je igrao za Valladolid i Deportivo La Corunu, u Nizozemskoj za AZ Alkmaar, Spartu Rotterdam i Zwolle, a nosio je i dresove Maccabija iz Tel Aviva, turskog Gaziantepa, te američkih MLS ekipa Philadelphije i Cincinnatija.

Neizbrisiv trag ostavio je noseći dres reprezentacije BiH. Upisao je 60 nastupa i postigao devet golova, a zbog uvijek srčane i požrtvovane igre te prefinjenih poteza i prelijepih golova zauvijek će ostati miljenik bh. navijača. Bio je jedan od ključnih igrača u najvećem poduhvatu Zmajeva u historiji, plasmanu na Svjetsko prvenstvo u Brazil 2014. godine.