Daleko od zvaničnog
46

Haos zbog transfera Gvardiola u Manchester City: Guardiola frustriran, sve se zakomplikovalo

K. H.
Joško Gvardiol
Joško Gvardiol
Transfer sjajnog hrvatskog nogometaša Joška Gvardiola (21) u Manchester City je, iako se činilo da je sve gotovo, posljednjih dana zakomplikovao jer se klubovi ne mogu dogovoriti oko konačnog obeštećenja.

Engleski mediji navode kako su čelnici Leipziga poručili Manchester Cityju kako će za kupovinu Gvardiola morati isplatiti 100 miliona eura fiksno, a da u klubu imaju mogućnost da pregovaraju na taj način jer nemaju nikakvih finansijskih problema.

Ranije je Leizpgi prodao Dominika Szoboszlaija u Liverpool i Christophera Nkunkua u Chelsea i načelno, klub ne bi imao ništa protiv toga da i narednu sezonu zadrži Gvardiola i da ga onda prodaju u neki novi klub.

Zbog toga za City imaju jasne uslove i u konačnici tog posla, nakon što zarade 100 miliona eura, žele dovesti zamjenu za Gvardiola i da im ostane "čistih" 50 miliona eura. Zagrebački Dinamo bi zbog klauzule u ugovoru, ukoliko se Gvardiol proda za 100 miliona eura, dobio 16,4 miliona eura.

To je iznos od 20 posto od razlike onoga što je Leipzig platio za Gvardiola 2021. godine, kada su ga doveli za 18 miliona.

Ipak, problem za Leipzig je to što Gvardiol maksimalno forsira svoj odlazak u Manchester City jer želi raditi s Pepom Guardiolom, no s druge strane, Španac je navodno frustriran zbog svega i polako gubi strpljenje jer klub nije ispunio zahtjeve.

Gvardiol je za Leipzig ukupno odigrao 87 mečeva i postigao pet pogodaka uz tri upisane asistencije, a u međuvremenu je skupio i 21 nastup za reprezentaciju Hrvatske.