Afrički kup nacija
25

Haos u sudijskoj nadoknadi: Egipat se "provukao", Gana šokantno eliminisana

N. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nogometna reprezentacija Egipta kao da se pretplatila na rezultat od 2:2 na aktuelnom Afričkom kupu nacija, pošto je i njen treći meč na ovom takmičenju završen tim ishodom. No, zahvaljujući Mozambiku je Egipat i s tri remija uspio proći u nokaut fazu.

Večeras su Egipćani u nakon nevjerovatnog raspleta u sudijskoj nadoknadi rezultatom 2:2 remizirali sa Zelenortskom Republikom te su se provukli u nokaut fazu.

Vodili su Zelenorćani od 46. minute 1:0 pogotkom Benchimola, a preokret Egiptu u drugom dijelu donose Trezeguet i Mostafa Mohamed golovima u 50. i 93. minuti.

Izgledalo je kao da je Mohamed tada donio i pobjedu Egiptu, ali Zelenortska Republika šest minuta poslije (u 99. minuti) dolazi do poravnanja preko Teixeire za 2:2! To je bio i konačan rezultat meča.

Zelenortska Republika završila je prva na tabeli i s te pozicije idu u nokaut fazu, a Egipat je drugi s tri boda, bodom više od trećeplasirane Gane, koja je u isto vrijeme s Mozambikom remizirala također 2:2.

Bod Gani nije bio dovoljan i ona je potpuno neočekivano eliminisana s Afričkog kupa nacija.

Nevjerovatno je da je i Gana ispustila vodstvo u sudijskoj nadoknadi, pošto je Mozambik golovima u 91. i 94. minuti stigao do 2:2 te je tako spasio Egipat.

Vodila je Gana golovima Jordana Ayewa, a poravnanje su Mozambiku donijeli Catamo i Mandava.

Tabela: