Veliko pojačanje
9

Halilhodžić zbog Haddadija već iskoristio FIFA-ino novo revolucionarno pravilo

N. K.
Vahid Halilhodžić (Foto: EPA-EFE)
Vahid Halilhodžić (Foto: EPA-EFE)
Svjetska nogometna federacija (FIFA) nedavno je odlučila kako će igrači u određenim okolnostima imati mogućnost mijenjanja reprezentacija, a selektor Maroka Vahid Halilhodžić je među prvima iskoristio novo pravilo.

Naime, proslavljeni bh. stručnjak je za utakmicu između Maroka i DR Konga pozvao Sevillinog napadača Munira El Haddadija, igrača zbog kojeg se FIFA odlučila na revolucionarno pravilo.

Haddadi je na Svjetskom prvenstvu u Rusiji želio nastupati za Maroko, ali to mu je bilo onemogućeno jer je prije šest godina zaigrao za Španiju upisavši 13 minuta u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2016.

Slučaj je završio na CAS-u, koji je presudio protiv njega, ali sada će moći igrati za Maroko jer su prošle tri godine od njegovog posljednjeg nastupa za Španiju.

Podsjetimo, igrači koji su odigrali barem jednu minutu u službenim mečevima za pojedinu reprezentaciju dosad nisu imali pravo odlaska u neku drugu.

Novim pravilom bi svaki igrač koji iz bilo kojeg razloga može igrati za dvije ili više reprezentacija trebao moći promijeniti državni dres, ali to neće značiti da mogu mijenjati selekcije kao klubove.

Ukoliko je neki igrač do svoje navršene 21 godine zabilježio tri ili manje nastupa u službenim mečevima reprezentacije onda ima pravo promijeniti pripadnost, a uz to mora proći najmanje tri godine od njegovog posljednjeg nastupa.