Nogomet
17

Halilhodžić: Večerašnji događaj podsjetio me na početak moje karijere

FENA
Vahid Halilhodžić (Foto: FENA)
Vahid Halilhodžić (Foto: FENA)
Velika fudbalska zvijezda, trenutno trener reprezentacije Japana, Vahid Halilhodžić, posjetio je večeras MNK Pionir iz Jablanice, te najboljim igračima dodijelio diplome.

U izjavi za Fenu popularni Vaha je kazao kako ga je večerašnji događaj podsjetio na momente kada je on počinjao svoju fudbalsku karijeru, baš iz tog malog grada.

"Prisjećam se momenata kada sam ja igrao fudbal, baš ovdje na stadionu FK "Turbina", gdje sam imao veoma lijepo djetinjstvo i ekipu, tako da mi radost ove djece večeras pobuđuje mnogo ponosa jer je to jedinstven i neopisiv osjećaj. To me još više motiviše u mojoj sportskoj karijeri", kazao je Halilhodžić.

Izrazio je posebno zadovoljstvo što svake godine ima priliku doći u svoju rodnu Jablanicu posjeti prijatelje i rodbinu. To ga, kaže, podsjeća na njegovu mladost, ali da nažalost njegov posjet traje kratko jer se mora vratiti svome poslu i svojim sportskim obvezama.

U razgovoru s novinarima o selekciji Japana i putu te reprezentacije ka plasmanu na Svjetsko prvenstvo Halilhodžić je kazao kako je veoma ponosan što je trener jedne takve selekcije kao što je Japan.

"Za sada se na sportskom planu sve odvija izvanredno. Nadam se da ću provesti još nekoliko godina tamo i po treći put neku ekipu odvesti na Svjetsko prvenstvo", kazao je Halilhodžić te dodao kako je veoma ponosan što je Jablanica poznata po vrhunskim sportašima, kao i to da su sugrađani ponosni na njih i njihove uspjehe.

Na novinarsko pitanje o tome koji su mu osjećaji što stadion FK "Turbina" nosi ime njegova brata Salema, Halilhodžić je kazao kako je bio veoma oduševljen tom idejom, a sada je još više oduševljen jer je realizirana.

"Kada je potekla ta ideja, bio sam veoma oduševljen jer je moj pokojni brat Salem tu rođen, tu igrao fudbal i bio trener za vrijeme rata. Uistinu sam ponosan time što je ta ideja ostvarena jer to predstavlja jedno veliko priznanje kako meni i mom rahmetli bratu, tako i čitavoj Jablanici", kazao je Halilhodžić.

Na kraju je naglasio kako je sport vektor prijateljstva, zajedništva i ostvarivanja kontakta među ljudima. Dodao je kako je sport put rješenja za smirivanje tenzija između pojedinih frakcija u BiH jer on zbližava ljude.

Također je kazao da, kada se tiče sporta u BiH, političko vodstvo treba iznaći načina za namicanje novčanih sredstava kako bi se stvorili što bolji uvjeti kako bi mladi mogli trenirati, postati veliki sportaši i još više proslaviti Jablanicu i cijelu našu Bosnu i Hercegovinu.