Nekadašnji trener PSG-a
461

Halilhodžić: Ronaldinho je igrao za raju, ali Messi je svijet za sebe

H. H.
Halilhodžić je trenutno selektor nogometne reprezentacije Maroka (Foto: EPA-EFE)
Halilhodžić je trenutno selektor nogometne reprezentacije Maroka (Foto: EPA-EFE)
Bosanskohercegovački stručnjak Vahid Halilhodžić prokomentarisao je sve izvjesniji prelazak Lionela Messija u njegov bivši klub PSG, istaknuvši da je argentinski as neuporediv s bilo kim.

U razgovoru za 24 sata.hr, popularni Vaha je dodao da žali što nije imao priliku više sarađivati s Ronaldinhom dok je trenirao Parižane, jer je Brazilac upravo tad napustio klub i prešao u Barcelonu.

"Došao sam u Pariz jer je tamo bio Ronaldinho, želja mi je bila stvoriti ubojiti napadački tandem Ronaldinho - Pauleta. Sezonu prije Ronaldinho nije bio u nekoj naročitoj formi, nešto ga je mučilo. Želio sam doći u PSG kako bih ga vratio u formu, podigao na nivo na kojoj je igrao sezonu prije. Čim sam došao u Pariz, sjeo sam s vlasnicima i pitao ih što će biti s Ronaldinhom, ide li ili ostaje. Rekli su mi: ‘Ti si šef, ti odlučuješ. Ako želiš da ostane, ostat će’. No ubrzo su krenule priče o odlasku i bio sam ljutit. Toliko sam bio ljutit da sam htio otići iz PSG-a, iako sam tek došao. To nije bilo fer, došao sam zbog Ronaldinha, a oni su ga prodali. Pričao sam s njim tri sata u četiri oka, predstavio mu plan, razloge zašto želim da ostane, on me saslušao i rekao da će ostati, da ne ide u Barcelonu. Ali pritisak je bio prevelik. Vlasnici su govorili da mora otići zbog budžeta, a osim što su po ugovoru morali plaćati njega, imali su i obaveze prema njegovu bratu, sestri, mami... Nikad mi nisu pokazali njegov ugovor, skrivali su ga od mene, ali su ga pustili u Barcelonu. Otišao je za 30 miliona eura, uz bonuse možda 33 miliona. Premalo, da je ostao još godinu dana, otišao bi za dvostruko više, siguran sam", rekao je Halilhodžić.

Trenirao je Ronaldinha pa može usporediti magičnog Brazilca i Argentinca, koji bi trebao biti novi igrač PSG-a.

"Ronaldinho je jedan od najboljih. Genij, baš je poseban igrač, takvih nema puno. Ali ako me pitate je li bolji od Messija, onda kažem: Ronaldinho je atraktivniji, igrao je za raju, za narod, kao, primjerice, Diego Maradona, ali Messi je druga priča. Duže traje i već godinama je strašno efikasan, fizički u top formi, dominantniji je od ostalih. Ronaldinho je bio genijalac, ali Messija će biti teško ponoviti", rekao je aktuelni selektor Maroka u razgovoru za 24 sata.hr.

Halilhodžić je trenutno selektor nogometne reprezentacije Maroka, a na ovoj poziciji je od 2019. godine. Ranije je bio selektor Japana te Alžira i Obale Slonovače, a radio je i kao trener Lillea, Rennesa, PSG-a, Trabzonspora, Dinama i Nantesa.