Kvalifikacije za SP
541

Halilhodžić četvrti put izborio plasman na Mundijal, Senegalci ponovo rastužili Salaha

N. K.
Novi uspjeh Halilhodžića (Foto: Twitter)
Novi uspjeh Halilhodžića (Foto: Twitter)
Selekcije Gane, Senegala, Maroka i Tunisa izborile su plasman na Svjetsko prvenstvo u Kataru nakon večerašnjih utakmica baraža, dok će se peti putnik znati nakon završene utakmice između Alžira i Kameruna gdje se igraju produžeci.

Maroko, kojeg predvodi bh. stručnjak Vahid Halilhodžić, nije imao mnogo problema protiv Konga. U prvoj utakmici je bilo 1:1, a večeras je Maroko slavio rezultatom 4:1.

Dvostruki strijelac za Maroko bio je Ounahi, dok su po gol postigli Tissoudali i Hakimi. Počasni pogodak za Kongo postigao je Malango Ngita.

Halilhodžić je tako postao prvi trener u historiji koji je izborio plasman na Svjetsko prvenstvo sa četiri različite reprezentacije. Ranije je to uradio s Obalom Slonovače, Alžirom i Japanom te sada Marokom.

Najuzbudljivije je bilo u reprizi finala Kupa Afrike gdje je Senegal nakon boljeg izvođenja penala izbacio Egipat. U regularnom dijelu meča bilo je 1:0 za Senegal golom Die čime su anulirali poraz u Egiptu.

Uslijedili su penali gdje prva četiri jedanaesterca nisu bila realizovana. Redom su promašivali Koulibaly, Salah, Ciss i Zizo. Egiptu je presudio neiskorišten penal Mostafe Mohameda, pa je u narednom jedanaestercu Mane svojim pogotkom donio Senegalu plasman u Katar te ponovo rastužio Salaha i društvo koji su izgubili i nedavni Kup Afrike od istog rivala.

Rezultati:

Nigerija - Gana 1:1 (ukupno 1:1, prolaz dalje zbog gola u gostima)

Senegal - Egipat 1:0 (ukupno 1:1, prolaz dalje nakon penala)

Maroko - Kongo 4:1 (ukupno 5:2)

Tunis - Mali 0:0 (ukupno 1:0)