Miljenik navijača

Hajrudin Kapetanović o ostavci, problemima u FK Sarajevo i propustima direktorice

Kapetanović: Određene odluke kluba nisu bile donesene u skladu s važećim aktima (Foto: D. S./Klix.ba)
Kapetanović: Određene odluke kluba nisu bile donesene u skladu s važećim aktima (Foto: D. S./Klix.ba)
...
Razgovarao: N. Kustura
22.02.2023. u 19:00

Posljednji dani prošle godine bili su izuzetno turbulentni u Fudbalskom klubu Sarajevo, a među navijačima je posebno odjeknula vijest da je dugogodišnji član Upravnog odbora kluba Hajrudin Kapetanović napustio tu funkciju.

Gotovo dva mjeseca kasnije, Kapetanović je u razgovoru za portal Klix.ba otkrio razloge zbog čega je podnio ostavku te je govorio o brojnim drugim temama koje se vežu za klub s Koševa.

"U to vrijeme sam smatrao da klubu treba 'mir', a mislim da to nije ni velika, a ni značajna vijest, obzirom da je moj profesionalni angažman za i oko FK Sarajevo bio isti u proteklih više od 13 godina i kada sam bio dio upravljačkih struktura kluba, a i kada to nisam bio, s tim da naravno biti dio upravljačkih struktura kluba nosi ogromnu odgovornost i obavezu. Što se tiče samog razloga za ostavku u Upravnom odboru FK Sarajevo, razlog je konkretan i principijelan, a to je što sam smatrao da određene odluke kluba u vrijeme neposredno pred samu ostavku nisu bile donesene u skladu s važećim aktima kluba, a što je za mene kao pravnika, advokata i legalistu osnovni postulat u radu, bilo u klubu ili u profesionalnoj karijeri. Svoj sam razlog naravno obrazložio predsjedniku Mirviću i ostalim čelnicima kluba, kao i to da ostajem kao i uvijek otvoren za bilo koju vrstu pomoći i angažmana koja eventualno klubu bude potrebna", počeo je razgovor Kapetanović.

Dvije sedmice nakon njegovog otkaza, oglasilo se Udruženje navijača Sarajeva "Bordo bijeli veterani i prijatelji" koje je, između ostalog, kritikovalo i neke bivše čelnike kluba.

Kršenje procedura zaposlenika kluba

"Da, čitao sam. Prvo da kažem da mi je izuzetno drago da postoji jedno ovako udruženje bivših igrača Sarajeva i da isti i na ovaj institucionalni način mogu profilirati i iznijeti svoj stav vezano za rad i aktivnosti kluba, a posebno imajući u vidu činjenicu da je u skladu s važećim odredbama statuta FK Sarajevo samo Nijaz Merdanović član Skupštine kluba. Što se tiče samog saopštenja i navoda vezano za klub i određenog vremenskog perioda koji je naveden, ne bih mogao puno reći obzirom da sam u navedenom vremenskom periodu samo dijelom bio u UO i to u periodu od februara do septembra 2021. godine u kojem nažalost zbog problema s pandemijom koronavirusa kao klub nismo imali nikakvu finasijsku pomoć od tadašnjeg vlasnika upravljačkih prava Nama i njegove poslovne grupacije iz Vijetnama. Jedina finansijska pomoć da bi izmirili finansijske obaveze kluba iz prethodnog perioda pored prihoda koje je klub direktno ostvarivao bila je pomoć Mirvića kao navijača i prijatelja kluba", istakao je Kapetanović pa dodao:

"Iskreno, vrlo mi je bio čudan i sam navodni ukupni iznos investicije u periodu 2015.-2021. godine koji je naveden u samom saopštenju, obzirom da on nikada nije zvanično prezentovan UO, a ni Skupštini kluba, a posebno i iz razloga da su u skladu s odlukom UO u ovom sazivu svi zaposlenici kluba bili obavezni na potpis 'izjave o povjerljivosti podataka', a u saopštenju su spomenuti navodni podaci kojim jedino klub raspolaže. Tako da ukoliko su navedeni podaci tačni, evidentno da postoji kršenje procedura zaposlenika kluba jasno utvrđenih od nadležnih organa kluba. Da je eventualno spomenut period nakon dolaska Tana kada sam bio član UO u periodu 2013.-2015. godine tu bi se svakako mogao vrlo decidno i precizno izjasniti, obzirom da mi je do u detalje poznata tadašnja struktura finansijskog dugovanja kluba prema fizičkim i pravnim licima te državnim organima, kao i pregovori, dogovori i izmirivanje navedenih finansijskih dugovanja. Kao što vam je i poznato u tom periodu formirana je i Akademija FK Sarajevo i zahvaljujući investiciji Tana otvoren i kamp Akademije FK Sarajevo u Butmiru."

Kapetanović je prisustvovao i sastanku navijača FK Sarajeva koji je organizovalo Udruženje navijača FK Sarajevo - Horde zla.

Kapetanoviću je čudan i navodni ukupni iznos investicije (Foto: D. S./Klix.ba)
Kapetanoviću je čudan i navodni ukupni iznos investicije (Foto: D. S./Klix.ba)

"Naravno, to je moja obaveza kao člana Skupštine FK Sarajevo i navijača da prisustvujem i čujem mišljenje i stavove najbrojnijeg udruženja navijača vezanog za klub, kao što bih kao član Skuštine FK Sarajevo smatrajući to svojom obavezom, prisustvovao i sastanku i okupljanju bilo kojeg udruženja vezanog za klub. S tim da ja naravno lično imam posebno poštovanje prema UNFKS i udruženju BP 1946 čiji sam član, obzirom da su to udruženja koja su prije više od 10 godina zajedno s rukovodećim ljudima tada u klubu zaustavila propast kluba i odlazak u stečaj zbog nagomilanih finansijskih obaveza iz prošlosti, izmjenu samog načina poslovanja kluba, stvorila preduslove za dolazak stranog investitora u klub, kao i učestvovali u samom dovođenju investitora u klub preko svog člana. Za mene lično to je najuspješnija i najljepša navijačka priča u borbi za svoj klub i period kojeg se često s ponosom sjetim, kao i gomile problema i prepreka koje smo zajedništvom kluba i navijača rješavali", rekao nam je Kapetanović koji se dotakao još jedne stvari:

"Ne znam da li ste znali, ali u skladu s odlukom Skupštine povjerilaca u jednom sudskom predmetu zbog novčanog dugovanja iz prošlosti, klub je bio na 30 dana od otvaranja stečajnog postupka, tako da nikada neću zaboraviti bezbroj sastanaka kojim sam kao član UO prisustvovao s tadašnjim predsjednikom Kusturicom sa stečajnim sudijom, stečajnim upravnikom i stečajnim povjeriocima da bi zaustavili otvaranje stečajnog postupka protiv kluba... I sada imam tu odluku u kancelariji. Ne ponovilo se."

Kapetanović je dobro upoznat i u situaciju vezanu za stadion "Asim Ferhatović Hase" budući da je kao advokat kluba u augustu 2020. imenovan kao član u pregovarački tim ispred Sarajeva s Općinom Centar oko definisanja međusobnog ugovora i preuzimanja stadiona.

Ugovor za stadion nije štetan po klub

"Osnovni princip u pregovorima u skladu s odlukom Općinskog Vijeća Općine Centar kao vlasnikom stadiona je bio zaključenje ugovora o dugoročnom zakupu samog stadiona, odnosno takozvanog prstena stadiona. Poslije punih osam mjeseci pregovora i analize svakog detalja definisan je tekst ugovora o dugoročnom zakupu stadiona 'Asim Ferhatović Hase' prihvatljiv za obje ugovorne strane. Same odredbe ugovora definišu komercijalnu cijenu zakupa koja je povoljnija od trenutne cijene uz davanje prava klubu kao zakupodavcu na podzakup, i naravno uz preuzimanje održavanja i troškova vezanih za sam stadion i obavezu Sarajeva na investiciju da u roku od 10 godina stadion ispunjava uslove za kategoriju 4. stadionske infrastrukture UEFA-e. Iskreno, stvarno mi nije jasna nedavna, nadam se nesmotrena, a ne nestručna izjava direktorice kluba Alimanović da je ugovor za stadion 'štetan', što apsolutno ne odgovara istini. Eventualna šteta za klub mogla bi nastupiti samo u slučaju 'odlaska' kluba sa stadiona obzirom na preuzete finansijske obaveze shodno ugovoru o rekonstrukciji terena zaključenim s NS BiH", otkrio je Kapetanović pa dodao:

"Sarajevo i nadležni organi Općine Centar kao vlasnika stadiona mogu se dogovoriti i o drugom modelu samog ugovora o stadionu ukoliko postoji mogućnost u skladu s pozitivnim zakonskim propisima. Iskreno se nadam da će doći do dogovora s nadležnim organima Općine Centar, a u interesu kluba, navijača i većinskih vlasnika upravljačkih prava u Skupštini Tana i Mirvića kao investitora u klub."

Udruženje navijača FK Sarajevo je u međuvremenu izdalo saopštenje u kojem traže smjene nekoliko ljudi koji su u klubu.

"Mislim da bi bilo vrlo neozbiljno da ja kao član Skupštine FK Sarajevo o ovom pitanju svoj stav iznosim putem medija. Mjesto na kojem smatram da o ovome trebamo razgovarati je sjednica Skupštine FK Sarajevo kao najvećeg organa kluba. Tako da očekujem da poslije dostavljenih izvještaja, analize istih, donesemo i odgovarajuće odluke u najboljem interesu kluba", podvukao je.

Kapetanović je pozvao i na dijalog između čelnika kluba i najvatrenijih navijača.

"Ne treba ponavljati hiljadu puta izrečenu rečenicu da niko nije veći od kluba. Smatram da je rješenje u svakom slučaju, kao i uvijek, otvoren i argumentovan razgovor kluba s našim najvatrenijim navijačima. To je uvijek bio najučinkovitiji način rješavanja problema", istakao je.

Kapetanović smatra da mu je bila obaveza dolazak na sastanak navijača (Foto: D. S./Klix.ba)
Kapetanović smatra da mu je bila obaveza dolazak na sastanak navijača (Foto: D. S./Klix.ba)

Evidentno je da klub u posljednje vrijeme ima narušen odnos s navijačkim udruženjima okupljenim oko kluba, lokalnom zajednicom i pojedinim poslovnim partnerima kluba.

"Koliko vidim i iz medija prevashodno je propust konkretno direktorice kluba Alimanović kao prvog operativca kluba čiji je zadatak i obaveza da kreira partnerski odnos s nabrojanim i pozitivnu atmosferu oko kluba. Apsolutno smatram da je s našom matičnom Općinom Centar kao strateškim partnerom kluba, a od koje smo proglašeni i kao klub od posebnog značaja, potrebno naći način za veću podršku klubu i sam klub uvrstiti kao posebnu godišnju budžetsku stavku, ali do toga možemo doći samo kroz razgovore i projekte, a nikako kroz 'prepucavanja' sa zvaničnicima Općine putem medija i društvenih mreža. Uvidom u izdvajanja drugih lokalnih zajednica u BiH za vrhunski sport lako je utvrditi da su ista umnogome veća, a da ne govorim o podacima o izdvajanju za vrhunski sport lokalnih zajednica u glavnim gradovima regiona. Kao kvalitetan primjer saradnje i rješenja u tom pogledu svakako mogu istaći saradnju na pripremi i izradi novog Zakona o sportu KS s Ministarstvom kulture i sporta KS i ministrom Avdićem, a koji na puno bolji način nego do sada reguliše finansiranje i podršku vrhunskom sportu u Kantonu Sarajevo. Kao primjer saradnje ovdje vrijedi možda još istaći po prvi put zajedničku inicijativu 50 vrhunskih klubova iz ekipnih sportova s područja FBiH prema Vladi FBiH za podršku vrhunskom sportu u FBiH, a koje je i FKS bilo inicijator obzirom da su budžetska izdvajanja institucija FBiH za vrhunski sport do sada bila najblaže rečeno 'sramotna'", istakao je Kapetanović.

Navijači Sarajeva s velikom pažnjom prate trenutnu situaciju u klubu, a za kraj razgovora za naš portal, Kapetanović je iznio svoje viđenje budućnosti kluba s Koševa.

"U posljednjih 18 mjeseci, odnosno od imenovanja Mirvića za predsjednika UO i posljednjeg saziva UO napravljene su ogromne stvari prevashodno u Akademiji kluba kao strateškom projektu za budućnost i samoodrživost kluba, a koja je realno gledajući stagnirala i bila zanemarena duži vremenski period, evidentno nauštrb rezultata prvog tima. Imenovanje na poziciju direktora Akademije Mensura Dogana kao vrhunskog stručnjaka iz ove oblasti ogroman je dobitak za razvoj i pozicioniranje same Akademije. Ono što je potrebno svakako je jasno definisanje minuta akademcima u okviru prvog tima koje se neće mijenjati bez obzira na trenutne rezultate prvog tima. Nažalost, rezultati prvog tima u proteklom periodu nisu bili adekvatni renomeu kluba, uslovima koji su omogućeni prvom timu i očekivanjima navijača. Vjerujem da je taj period iza nas. Iskreno se nadam da ćemo u najskorije vrijeme otvorenim razgovorom i međusobnom komunikacijom 'u naša četiri zida' ostaviti sve trenutne 'probleme' iza sebe jer samo jedinstveni i svi zajedno možemo od FK Sarajevo napraviti samoodrživ i veliki evropski klub", poručio je Kapetanović za kraj razgovora.

160