Evropska liga, 4. kolo
0

Hajduk poražen, Liverpool preokrenuo protiv Napolija

Sarajevo-x.com/Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Nogometaši Hajduka poraženi su u okviru 4. kola Evropske lige na svom Poljudu od ekipe ruskog Zenita, s 3-2. Završeno je i preostalih 11 utakmica koje su počele od 21.05 sati.

Domaćinu u Splitu gotovo ništa nije, većim dijelom utakmice, polazilo za rukom protiv najjače ruske ekipe koja je na Poljudu, iako oslabljena, zadržala pobjednički niz. Četvrta pobjeda u jednako toliko susreta i matematički je potvrdila Zenitov prolazak dalje, Hajduku ostaje nada da će to ostvariti kroz utakmice protiv AEK-a (kod kuće) i Anderlechta (na strani).

Gosti su dominirali i do prve mat-pozicije stigli u 32. minuti kad je pogodio Ionov. Rasplet se dogodio početkom drugog poluvremena. Za svega pet minuta glavni sudija, Eduardo Gonzalez, svirao je dva penala za Zenit, opravdano. U 47. je precizan bio Huszti, a u 51. je Rosina pogodio iz popravnog nakon što mu je Subašić odbio prvi udarac s kreča.

Hajduk je smanjio u 69. minuti preko Ljubičića, a tračak nade se pojavio u 82. minuti kad je Ante Vukušić pogodio za 2-3. Ulijedila je Hajdukova opsada Zenitovog gola, no ispostavilo se prekasno. Ali, posljednjih 20-ak minuta susreta nudi Hajduku nadu u bolje sutra.

U drugoj utakmici iste skupine po bod su u Ateni podijelili AEK, našeg Sanela Jahića, i Anderlecht odigravši 1-1. Za domaćina je precizan iz penala u 48. minuti bio Blanco, za belgijsku momčad u 55. Polak.

Liverpoolu se spremao poraz protiv Napolija, kojeg je u 28. minuti u vodstvo 1-0 doveo Lavezzi. Držali su Talijani taj rezultat do 76. minute, kad je krenuo preokret u režiji kapitena "redsa" Stevena Gerrarda. Osim u 76. on je postigao još dva gola u samoj završnici, u 88. i 89. (u 88. iz jedanaesterca) i navijači na Anfieldu su mogli otpočeti veliko slavlje. Liverpool je s ova tri boda odbjegao pratnji na tabeli. Imaju 8 bodova, ali još moraju "raditi" za prolaz dalje.

U igru se vratila Steaua koja je u Bukureštu, s identičnih 3-1, pobijedila Utrecht. I tamo je jedan igrač odlučio golovima u dvije minute. U pitanju je Stancu koji je zabio u 52. i 53. minuti za 3-1.

Uprkos 1-1 na domaćem terenu protiv Beşiktaşa prolaz dalje je ostvario Porto. Na utakmici su pokazana i dva crvena kartona (po jedan na obje strane).

U grupi J je Sevilla vodeća s 9 bodova, a u ovom kolu su Andalužani s lakih 4-0 pobijedili ukrajinski Karpati na svom Sanchez-Pizjuanu. Dva puta je strijelac bio Alfaro, a po jednom Cigarini i Negredo.

U drugom ogledu, u Parizu, PSG i dortmundska Borussija su odigrali bez pogodaka iako je frcalo na obje strane.

Nogometašima Stuttgarta nikako da krene u njemačkom nogometnom prvenstvu, ali zato u Evropskoj ligi djeluju vrlo dobro pa su tako savladali na gostovanju Getafe 3-0 u susretu 4. kola grupe H. Donijelo je to Bundesligašu i dvanaesti bod i osiguralo prolazak među posljednje 32 ekipe takmičenjja.

U istoj grupi Odense je stigao do prve pobjede. Ostvarili su je protiv švicarskih Young Boysa, a bilo je 2-0 učinkom dvostrukog strijelca Hansa Henrika Andreasena.

Tri boda protiv Debrecena, uknjižena 3-0 pobjedom, zadržala su PSV-u na vrhu tabele u grupi I, a mađarski klub i matematički izbacili iz utrke za drugim krugom.

Sampdoria i Metalist odigrali su 0-0.

Rezultati:

AEK - Anderlecht 1:1 FC Porto - Besiktas 1:1 Getafe - Stuttgart 0:3 Hajduk Split - Zenit 2:3 Liverpool - Napoli 3:1 Odense - Young Boys 2:0

PSG - Dortmund 0:0 PSV - Debrecen 3:0 Rapid Vienna - CSKA 1:2 Sampdoria - Metalist Kharkiv 0:0 Sevilla - Karpaty 4:0 Steaua - Utrecht 3:1