Nogomet
29

Hadžikić za Klix.ba: Dobio sam bh. državljanstvo, želim se nametnuti selektoru Baždareviću

Piše: N. Kustura
Foto: Bild
Foto: Bild
Standardni golman bečke Austrije Osman Hadžikić dobio je ove sedmice bh. državljanstvo te je tako još jedan kvalitetan čuvar mreže na raspolaganju našoj reprezentaciji.

Ovu informaciju potvrdio je 20-godišnji golman za portal Klix.ba istakavši veliku zahvalnost osobama koji su doprinijeli da dobije bh. papire.

"Presretan sam. Moram se zahvaliti selektoru reprezentacije BiH Mehmedu Baždareviću i treneru golmana Adnanu Guši koji su urgirali da dobijem bh. državljanstvo. Naravno, zahvalnost dugujem i ministru Civilnih poslova Adilu Osmanoviću, koji je prepoznao želju moje porodice i mene da u budućnosti zaigram u dresu bh. reprezentacije", počinje razgovor Hadžikić, koji dodaje da veliku podršku ima od porodice, djevojke i matičnog kluba.

Mladi golman ove sezone odigrao je 24 utakmice za prvi tim Austrije, a pojasnio je i kako je dobio šansu da bude standardan golman.

"Naš prvi golman i kapiten Robert Almer povrijedio se prije pola godine i od tada sam stao na gol. U prvenstvu sam branio na 15 utakmica, a na njih čak devet nisam primio gol. Bitno da je trener zadovoljan i da sam opravdao njegovo povjerenje. Trenutno smo trećeplasirani na tabeli sa osam bodova zaostatka u odnosu na Salzburg. Predstojećeg vikenda dočekujemo Wolfsberger, a onda igramo protiv lidera u možda odlučujućem susretu za šampiona Austrije", kaže nam ovaj talentovani golman.

Hadžikić je stekao i evropsko iskustvo jer je branio na pet susreta Evropske lige, a na djelu ga je gledao i Adnan Gušo, trener golmana reprezentacije BiH.

"Gušo me je sredinom februara gledao na bečkom derbiju protiv Rapida. Nadam se da sam na njega ostavio dobre utiske koje je mogao prenijeti selektoru Baždareviću. Njegovi savjeti i korektan razgovor u svakom slučaju puno su mi značili. Znam da imamo četiri, pet vrhunskih golmana na čelu sa sjajnim Begovićem, a sada je na meni da steknem povjerenje selektora u budućnosti", optimista je Hadžikić.

Zanimljivo da se i njegov, godinu dana mlađi brat Nihad bavi fudbalom te je već kao napadač nastupao za mlađe austrijske selekcije.