Stručna analiza
12

Hadžibegić o SP: Francuska je prvi favorit, Hrvatska i Srbija nemaju pobjedničku atmosferu

Piše: K. H.
Faruk Hadžibegić (Foto: D. S./Klix.ba)
Faruk Hadžibegić (Foto: D. S./Klix.ba)
Nekadašnji selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Faruk Hadžibegić u razgovoru za Klix.ba komentarisao je predstojeće 21. Svjetsko prvenstvo koje će se od 14. juna do 15. jula održati u Rusiji, a pored toga kazao je da je tragično to što naš tim nakon Evropskog prvenstva nije izborio plasman ni na Mundijal.

Hadžibegić je na početku razgovora istakao da su tri stvari najbitnije u karijeri jednog nogometaša - da bude šampion svoje zemlje, da igra za reprezentaciju i da s njom ode na Evropsko i Svjetsko prvenstvo. Hadžibegić je sa Sarajevom 1985. godine postao prvak Jugoslavije, a s reprezentacijom je 1990. godine igrao četvrtfinale Svjetskog prvenstva u Italiji.

"U karijeri jednog nogometaša najbolja stvar koja mu se može desiti je da bude šampion svoje zemlje, da igra za reprezentaciju i da s njom ode na Evropsko i Svjetsko prvenstvo. Ja sam imao sreću da sve to prođem u igračkoj karijeri i prezadovoljan sam sa svim što sam postigao", rekao je za Klix.ba Faruk Hadžibegić.

Francuska glavni favorit

O predstojećem 21. po redu Svjetskom prvenstvu, Hadžibegić je rekao da će to biti velika koncentracija talentovanih igrača, a ističe da je prema njegovom mišljenju Francuska prvi favorit za osvajanje titule jer imaju jednu od najboljih generacija u historiji.

"Smatram da odavno nismo imali kvalitetno prvenstvo, kakvo će biti ovo pred nama. Prvi put ćemo imati sve najbolje igrače svijeta na jednom takmičenju a pod tim prije svega mislim na Cristiana Ronalda, Lionela Messija i Neymara. Messi ima specijalnu motivaciju jer je ovo posljednja prilika da pokaže da je najbolji igrač svijeta, ali mu treba rezultat s reprezentacijom. Ronaldo u Rusiju dolazi kao prvak Evrope, međutim i njemu treba još jedan iskorak i sigurno je da će biti silno motivisan. Neymar je igrač koji treba da zamijeni Messija i da postane najbolji igrač 'sutrašnjice', ima dobru reprezentaciju i uz to zbog povrede koju je doživio poprilično svjež", istakao je Hadžibegić, pa nastavio:

"Španija i Njemačka su tradicionalno kvalitetne reprezentacije koje su stalno prisutne na Svjetskom prvenstvu, a ja bih posebno skrenuo pažnju na reprezentaciju Francuske koja po meni ima jednu od najboljih generacija u svojoj historiji. Od njih očekujem veliki rezultat, ali puno toga zavisi od toga kako će koja ekipa napraviti sportsku atmosferu i kako će se to okrenuti u pozitivnom smislu. Bez obzira na kvalitet koji neki tim ima, bez toga nema pravog rezultata", smatra Hadžibegić.

Bh. stručnjak je također istakao da pored pomenutih reprezentacija treba obratiti pažnju i na Belgiju u čijim redovima igraju Hazard i De Bruyne, Urugvaj koji predvode Suarez i Cavani, kao i Englesku.

Puno pažnje bh. javnosti svakako da privlači i nastup reprezentacija Hrvatske i Srbije u Rusiji, a Hadžibegić smatra da nijedna od tih selekcija neće napraviti veliki rezultat.

"Hrvatska i Srbija imaju dobre reprezentacije, međutim ja ne vidim i ne osjećam pobjedničku atmosferu, tako da ne vjerujem da mogu napraviti veliki rezultat. Volio bih da da prođu u drugu fazu takmičenja i da se nakon toga pokušaju motivisat kako bi napravili nešto, a pod velikim rezultatom smatram dolazak u polufinale ili finale. Konkurencija je zaista jaka, a pored toga što bi volio da naprave neki rezultat, ipak nisam preveliki optimista", smatra Hadžibegić.

Neodlazak Zmajeva na SP je tragedija

Ono što Hadžibegić nikada nije krio jeste nezadovoljstvo rezultatima nogometne reprezentacije BiH koja je nakon Svjetskog prvenstva u Brazilu 2014. godine propustila dva velika takmičenja. Prema njegovim riječima, tragično je da tim za koji igraju Miralem Pjanić i Edin Džeko ne izbori plasman na Mundijal, a dodao je da to iz više razloga ne može biti normalno.

"Što se mene lično tiče, to što naša reprezentacija nije otišla na Svjetsko prvenstvo je prava sportska nesreća i nepravda. Neprihvatljivo je da naš tim nije otišao ni na Evropsko, a nakon toga ni na Svjetsko prvenstvo, gledajući koje sve reprezentacije su se plasirale na Mundijal. Posebno to govorim iz razloga što u našem timu imamo dva vrhunska igrača - Edina Džeku i Miralema Pjanića. Obojica igraju sjajno u Ligi prvaka, bitne su karike u ekipama koje se bore za najviše ciljeve, ali bez obzira na to neće igrati na smotri najboljih. To je šteta i za državu i za naš nogomet, a nakon toga i za klubove i naše igrače. Igranje na Mundijalu je sportska i ekonomska dobit svima, a u karijeri svakog igrača je bitno da igra na takvom takmičenju. Žalim što nismo otišli u Rusiju, a još više mi je žao što to ignorišemo kao da je normalno. Što se mene tiče, to nije normalno", rekao je Hadžibegić koji se potom osvrnuo na razliku u igranju za klub i reprezentaciju:

"Klupski i reprezentativni nogomet idu jedno uz drugo. Klupski je stepenica više do reprezentacije, a to je vrhunac karijere jednog nogometaša. Pravi igrači su napravili karijeru i u klubovima i u reprezentacijama, teško je to razdvojiti iako u suštini nije isto, ali je od podjednake važnosti. Klubovi pomažu igračima da pokažu kvalitete i nivo forme, a u reprezentaciji oni realizuju sve ostalo", zaključio je Hadžibegić.

Za kraj, Hadžibegić je potvrdio interesovanje ekipe Paris FC za njegove usluge, a ovaj francuski drugoligaša je prethodnu sezonu završio na osmom mjestu Ligue 2.