Nedavno prikazan
19

Hadžibegić o filmu "Posljednji Farukov penal": Obilježio mi je karijeru

Piše: N. K.
Faruk Hadžibegić: Insert iz filma (Foto: Screenshot)
Faruk Hadžibegić: Insert iz filma (Foto: Screenshot)
Dokumentarni film "Posljednji Farukov penal" autora Edina Isanovića i Armina Čolakovića, koji je rađen u produkciji Al Jazeere SportDoc, nedavno je premijerno prikazan u sarajevskom Domu mladih.

Film je priča o penalu koji je 1990. godine na Svjetskom prvenstvu u Italiji izveo Faruk Hadžibegić, protiv Argentine u četvrtfinalu, a koji mu je golman Goycochea zaustavio i tako odveo svoju ekipu među četiri najbolje selekcije svijeta.

"Ovo nije samo moj film nego svih vas. Napravio sam dosta dobrih stvari u nogometu, ali je taj penal obilježio moju karijeru. Zahvalio bih se cijeloj ekipi, Al Jazeeri, a posebno mojoj porodici", rekao je Hadžibegić.

Također, film govori kako je upravo taj penal možda mogao promijeniti sudbinu koja se poslije na našim prostorima desila.

"Želim se zahvaliti Al Jazeeri Balkans jer prepoznaju dobre ideje i pružaju priliku mladima autorima. Film 'Posljednji Farukov penal' će starije gledatelje podsjetiti na nekadašnja vremena, dok će mladi imati priliku da se upoznaju sa ovim dijelom historije'', kazao je Čolaković, koji je bio i autor film "Zubandan".

"Ovo je moj prvi film i osjećaj je fenomenalan. Zahvaljujem se Al Jazeeri Balkans na ukazanom povjerenju. Ideja o snimanju dokumentarca 'Posljednji Farukov penal' nastala je spontano. Kroz istraživanje smo saznali, trebao pucati četvrti, a ne peti. Ipak, pomoćni sudija je pogrešno zapisao, a ostalo je historija. Scene iz filma snimljene su u Sarajevu, Splitu, Zagrebu i Podgorici", rekao je Isanović.

U filmu osim Hadžibegića govore Dejan Savičević, Refik Šabanadžović, Zlatko Vujović, Zoran Vulić, Tomislav Ivković, Milorad Đurković, Predrag Pašić, Mirza Kapetanović, Mehmed Janjoš, Nijaz Ferhatović, Safija Hadžibegić i Luigi Riva.

Uz Isanovića i Čolakovića ekipu filma su činili Sead Kreševljaković, Husein Nemer, Samir Šarenkapa, Almir Kozić i Sanel Preljević, dok je snimanje s prekidima trajalo oko 11 mjeseci.