Sve pod konac
66

Guardiolini detalji: Po dolasku u City mijenjao dužinu trave i tražio mokar teren

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
U velikom tekstu posvećenom Pepu Guardioli i njegovoj epizodi u Manchester Cityju, ugledni New York Times je otkrio pojedinosti koje španski stručnjak zahtijeva od klubova u koje dolazi. Ne radi se samo o dovođenju igrača, nego čak i o dužini trave na terenima za treniranje, kao i prskanju tih terena.

"Veličina Pepa Guardiole u vlati trave", naslov je teksta koji počinje podsjećanjem na Guardiolin dolazak u City.

"Nedugo po preuzimanju posla u Manchester Cityju 2016. godine Guardiola je sazvao sastanak s ljudima zaduženim za održavanje terena. Pričali su o travi. Istakao je, u detalje, tačne specifikacije koliko trebaju rezati travu na terenima Etihada i na terenima trening-centra. Kazao je da teren na stadionu ne smije imati travu dužu od 19 milimetara, baš kao što je to bio slučaj u Barceloni i Bayernu iz Minhena", stoji u tekstu koji potpisuje Rory Smith.

Ipak, Guardioli je ukazano na činjenicu da je klima u Manchesteru blaža i vlažnija od one u Kataloniji ili Bavariji, tako da bi trava zbog toga trebala biti malo duža.

"Kompromis je pronađen, tokom zime trava na Etihadu je mogla biti duga do 23 milimetra, dok je na pomoćnim terenima duža pošto se ti tereni više koriste", navodi se.

Guardiola nije stao na tome. Tražio je da tereni budu što je više moguće mokri, odnosno da se što više prskaju vodom. Svi ovi zahtijevi su pokazali da je posao koji radi Guardiola mnogo veći od samog dovođenja igrača.

"Guardiola je bio nepopustljiv na tome da se tereni više prskaju. Stil u kojem se razmjenjuju brzi pasovi, a koji Guardiola preferira, najbolji je na brzoj podlozi, tako da se u Cityju tereni prskaju mnogo više nego ranije. Bilo je perioda, tokom treninga, da se prskalice isključe samo onda dok su igrači na terenu, a sve zbog toga da bi podloga bila odrađena precizno na način koji Guardiola želi", navodi New York Times.

U nastavku teksta autor naglašava koliko je Guardiola svojim načinom rada promijenio njemački nogomet te da je na tragu da to učini i u Engleskoj gdje bi već sutra mogao osvojiti naslov prvaka ukoliko na Etihadu savlada Manchester United.

City sedam mečeva prije kraja prvenstva ima 84 boda, čak 16 više od Uniteda i na tragu je da do kraja sezone pređe cifru od 100 osvojenih bodova. Rekord Premiershipa po broju osvojenih bodova čuva Chelsea koji je u sezoni 2004/05. predvođen Joseom Mourinhom sakupio 95 bodova.