City igra sjajno
9

Guardioli treba pobjeda protiv WBA da izjednači Mourinhov rekord za najbolji start u sezoni

Klix.ba
Pep Guardiola (Foto: EPA-EFE)
Pep Guardiola (Foto: EPA-EFE)
Ekipa Manchester Cityja koju s klupe predvodi španski stručnjak Josep Guardiola blizu je toga da izjednači rekord za najbolji start u sezoni koji je trenutno u vlasništvu menadžera Josea Mourinha iz perioda kada je vodio Chelsea.

Nakon 13 pobjeda u 14 utakmica odigranih u svim takmičenjima, City na kontu može imati 28 ligaških bodova ukoliko u subotu savlada West Bromwich Albion. Uz Inter, PSG i Valenciju, Guardiolin Manchester City je i dalje neporaženi tim u ligama petice.

Rekordnih 28 bodova iz deset odigranih utakmica osvojio je Jose Mourinho u sezoni 2005/2006. na kormilu Chelseaja, kao i Roberto Mancini na klupi Manchester Cityja u sezoni 2011/2012.

Mourinhova ekipa je dobila prvih devet utakmica u Premiershipu, a u desetoj je remizirala s Evertonom. Na kraju sezone je titula završila na Stamford Bridgeu.

Slično je bilo i s Mancinijevim Manchester Cityjem koji je također osvojio titulu.

City je bio mnogo produktivniji u napadu u odnosu na prethodnike te je u devet utakmica Premiershipa postigao 32 gola. Po tome su Građani prvi u ligama petice.

City je sezonu počeo pobjedom nad Brightonom, potom je remizirao s Evertonom, a onda su redom padali Bournemouth, Liverpool, Watford, Crystal Palacce, Chelsea, Stoke i Burnley.

Osim toga što ima najbolji napad i odbranu u ligi, City ima i najviše dodavanja, ukupno 6.371, kao i najviše udaraca prema golu, čak 170.