Nogomet
12

Guardiola: Xabi Alonso je najgori stoper na svijetu

Klix.ba
Španski trener Pep Guardiola opisao je Xabija Alonsa kao najgoreg igrača na svijetu kad su u pitanju njegove odbrambene sposobnosti.
Xabi Alonso i Pep Guardiola (Foto: EPA)
Xabi Alonso i Pep Guardiola (Foto: EPA)
Ipak, dodao je da Bayern Minhen nije doveo ovog centralnog veznjaka da bi otimao loptu protivničkim igračima, već da bi je sačuvao.

Bavarci su prošlog utorka u utakmici osmine finala Lige prvaka protiv Shakhtara iz Donjecka posljednjih 25 minuta igrali sa deset igrača jer je Alonso dobio dvije javne opomene. Ovaj meč je završen rezultatom 0:0, te će Bayern prolazak u četvrtfinale tražiti na Allianz Areni.

"Cilj nam je što duže zadržati loptu, zbog toga trebamo igrače poput Xabija i Thiaga Alcantare. Ali kad treba juriti protivničkog igrača, Xabi Alonso je najgori igrač na svijetu! Međutim, nismo ga zbog toga doveli u tim", izjavio je Guardiola.

Objasnio je i da njegova odluka da Roberta Lewandowskog na početku utakmice ostavi na klupi nije donesena zbog nezadovoljstva njegovom formom.

"Veoma sam sretan s Robertom. On zna moje mišljenje o svojim nastupima i kvalitetima. Ne sumnjam u njega, ali mi imamo pet vrhunskih napadača i nije lako igrati u Evropi sa pet ili šest ljudi u napadu", kazao je Španac.

Na pitanje o povratku Alcantare u ekipu nakon skoro godinu dana odsustva zbog povrede ligamenata, Pep je odgovorio da je optimističan.

"Trenirat će sa nama dvije-tri sedmice, pa ćemo vidjeti kako reaguje njegovo koljeno. Ljekar i Thiago su optimistični, tako da sam i ja. Na dobrom je putu. Ovo je posljednja faza njegovog tretmana i koljeno mu je OK", izjavio je Guardiola.