Odgovorio na optužbe
22

Guardiola: Uvijek ću nositi žutu vrpcu u znak podrške uhapšenim političarima

Klix.ba
Pep Guardiola (Foto: AFP)
Pep Guardiola (Foto: AFP)
Španski stručnjak Pep Guardiola rekao je danas da će uvijek nositi žutu vrpcu na odjeći kao podršku uhapšenim političarima Katalonije, uprkos tome što ga je Nogometni savez Engleske (FA) optužio za kršenje pravila oblačenja i oglašavanja.

Trener Manchester Cityja je u dva navrata upozoren na kršenje pravila, a zatim je i optužen te do 5. marta može odgovoriti savezu.

"Ja sam čovjek prije nego što sam trener. Oni znaju da ću uvijek nositi žutu vrpcu. Ne radi se o političarima, već o demokratiji, pomaganju ljudima koji nisu apsolutno ništa skrivili", rekao je Guardiola.

Podsjetimo, optužba je podignuta nakon što je Guardiola i nakon upozorenja nosio žutu vrpcu na reveru jakne tokom poraza od Wigana u FA Cupu, a zatim i jučer, tokom finala Liga kupa protiv Arsenala.

"Mogu svuda da je nosim, ne samo na grudima. Oni znaju da ću je nositi. Ako prekršim pravila, prihvatam kaznu. U zatvoru su četvorica, a postoje i drugi van Katalonije, a kada se vrate uhapsit će ih zbog pobune. Evropska nogometna unija ima drugačije mišljenje o ovim pitanjima. UEFA kaže da možete nositi šta želite, sve dok to pokazujete s poštovanjem. Ovdje je, očigledno, to drugačije", rekao je Guardiola.